Értékeink és terveink című kiadványbemutató Kiskörén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Kiskörei Vásárhelyi Pál Egyesület és Népfőiskola 2017-ben az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának megkeresésére, az értékfeltárás folyamatának aktivizálását tűzte ki célul.

Ennek kapcsán tavaly két rendezvényre is sor került, az egyiken a települési Értéktár Bizottság ismertette a munkáját, a másikon pedig a Művelődési Házban megrendezett kiállítás keretében mutatták be a lakosságnak az addig összegyűjtött helyi értékeket.

A 2018-as évben folytatták értékfeltáró tevékenységünket, amelynek során közel 40 érték került a helyi értéktárba. Az év során a Művelődési Intézet tovább mentorálta és támogatta munkájukat, amelynek eredményeként született meg az „Értékeink és terveink” című kiadvány.

A kiadvány elkészítésében Czankné Györgyi, pedagógus és Honvisák Jánosné, a helyi Értéktár Bizottság elnöke végzett óriási munkát. Több száz fotóból választották ki a legszebbeket, majd több napon keresztül szerkesztették és javították a füzetet. Így született meg az a kiadvány, amelynek egyik hivatalos bemutatására 2018. május 11-én kerül sor a helyi Vásárhelyi Pál Általános Iskolában.

Magyar Csilla polgármester asszony köszöntője után Dr. Kelemen Éva az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának módszertani referense beszélt a megyében zajló értékfeltárási folyamatok helyzetéről. Utalt arra is, hogy 2015 óta jó kapcsolatot ápolnak az iroda dolgozói a településsel, és minden ötletéhez támogató közösségre talál a kisvárosban.

A találkozó jó hangulatban telt, sokan hozzászóltak, és további javaslatokat (pl. a Triatlon verseny felvétele vagy Kisköre tortája) tettek. A gyönyörű kiadványban, amelyre méltán büszke lehet minden kiskörei ember, valamennyi települési, nemzeti érték szerepel, de ezeket a honlapon is megnézhetik az érdeklődők.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.