Értékes barangolás több ezer gyermek részvételével

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a magyar kultúra értékeinek – kiváltképp nemzeti értékeink – megismertetése céljából vetélkedőt hirdetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő általános és középiskolák 5-8. évfolyamos (15 éves korig), illetőleg a középiskolák 9-13. évfolyamos (19 éves korig) tanulói részére.

Három évvel ezelőtt rendezték az első ilyen vetélkedőt, azóta több tucat megyei település több ezer diákját sikerült „megfertőzni” épített és egyéb értékeink tudásszomjával. Ezen a héten három helyszínen, köztük a nemrég felújított baktalórántházai Dégenfeld Kastélymúzeum ódon falai közt „barangoltak” a diákok.

A vetélkedő első, internetes fordulója 2018. november 28-án volt: onnét két korosztályból kilenc-kilenc csapat jutott a középdöntőkbe. A középdöntőket ezen a héten bonyolítják megyénkben. Tegnap Szatmárcsekén adtak egymásnak randevút a megyénk értékei iránt érdeklődő és arról tudással bíró diákok.

A Himnusz bölcsőjének is nevezett településen a Kisvárdai Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnázium, a záhonyi dr. Béres József Kollégium, valamint a Kisvárdai Szakképzési Centrum és a csengeri Ady Endre Középiskolája és Kollégiuma diákjai is indultak igaz, külön csapatokat alkotva. A szatmárcsekei középdöntőre érkeztek még Nyíregyházáról, Nagyszekeresről valamint Fehérgyarmatról is.

A baktalórántházai középdöntőn szintén hat csapat mérte össze tudását, ők Nyíregyházáról, Beregdarócról, Ilkről, valamint Pusztadobosról érkeztek. A négyfős csapatoknak vegyes feladatokat kellett megoldaniuk. A szervezők törekedtek arra, hogy a tudás alapú vetélkedő azért játékos is legyen. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, akik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöki tisztségét is betölti, úgy véli, hogy játékos formában lehet igazán közel hozni a mai generációhoz megyénk értékeit.

Az Értékes barangolás hosszútávon is kifejtheti hatását, hiszen a versenyen résztvevő iskolások az így szerzett tapasztalatokat, ismereteket továbbadhatják társaiknak. Odafigyelnek értékeinkre, nem csak a közvetlen környezetükbe, hanem tágabb értelemben is – fejti ki az alelnök kérdésünkre. A mai nap talán legfontosabb üzenete amellett, hogy játékos formában számot adtak a megyei értékekről szerzett tudásukról a diákok, az, hogy jól érezték magukat, baráti kapcsolatokat építettek ki, így nem csak értékes tudással, hanem igazi barátokkal és egy összetartó közösséggel lettek gazdagabbak.

A vetélkedőn a térség országgyűlési képviselője, Kovács Sándor is jelen volt és lelkesítette a diákokat.

A vetélkedő az Agrárminisztérium által kiírt HUNG-2018 pályázat keretében és támogatásával valósult meg.

forrás: www.frissmedia.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.