Ezeréves Zengővidék

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Kárpát-medencei népfőiskolai hálózathoz tartozó pécsváradi tagintézmény a térség értékeit bemutató kiadványt jelentetett meg a közelmúltban Ezeréves Zengővidék címmel.

Ahogy azt az előszóban megfogalmazták, a kiadványnak kettős célja van: egyfelől az itt élő lakosságnak szeretnék megmutatni a saját kincseiket, ezzel ösztönözni őket, hogy ők maguk is kapcsolódjanak be az értékfeltárásba, a tudásszerzésbe és a közösségformálásba. Másfelől az ideérkező vendégeknek, turistáknak büszkén megmutatni az ezeréves történelmet, a természeti csodákat és az élő hagyományokat, amelyek ha elvarázsolják a látogatókat, az élményekben gazdag elutazás után, a visszatérés reményét is felébresztik.

A gazdagon illusztrált kiadványt 2018. május 18-án mutatták be a pécsváradi monostor épületegyüttesében, egyszerű nevén a „Vár”-ban. A csodás történelmi környezet tényleg áhítattal tölti el az érkezőt. Így akár a vendéglátóknak egyszerű dolga is lehetne, hiszen elég csak a helyet bemutatni, és már nem mindennapi élményt kap a látogató. Azonban ennél sokkal gondosabbak a házigazdák. Például a kiadványbemutatóhoz kézműves mestereket is meghívtak, akik Mesterek munkában címmel adtak ízelítőt tevékenységükből. Az érdeklődők Mentolai Szilvia gyöngyfűzőt, Bufa Sándor kovácsmestert, Ilijin Petár ácsmestert és Kiss Kálmán tojáspatkoló mestert láthatták munka közben.

A kiadványról és a népfőiskolai kezdeményezésről Gászné Bősz Bernadett, a szerkesztő, elmondta, hogy munkájukat továbbra is az a kettős cél irányítja, hogy az értékek feltárásával és bemutatásával egyaránt szolgálják a lakosság és az ideérkező vendégek kulturális élményszerzését. Ahol ilyen hangsúlyos szerepet kap a turizmus, ott a kulturális alapú gazdaságfejlesztés is ezen a területen szeretne aktivizálódni. Ehhez különösen fontos a térségben az együttműködés. Ennek jegyében köszönte meg a partnertelepülések és intézmények lelkes közreműködését.

Mindez jól mutatja, hogy az évezredes gazdagságból építkezve szeretne a Zengővidék új lehetőségeket, tartalmakat találni, amelyhez kitűnő eszköz lehet a majdani népfőiskola.

Nemes Krisztina
Fotó: Váradi Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.