Fiatalok bevonása és ifjúságfejlesztés a kistelepüléseken tanfolyam zárása Pécsett

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül szervezték meg a Fiatalok bevonása és ifjúságfejlesztés a kistelepülésen tanfolyamot, amely 2019. november 12-én zárult Pécsett, a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságán.

A sikeres záróvizsga után 24 hallgató vette át a tanúsítványt, amely az akkreditált szakmai továbbképzés elvégzésével megszerezhető kompetenciákat is tartalmazta. „A mai fiatalok mindenelőtt a luxust kedvelik, nem tisztelik a szüleiket, és gyakorlatok helyett fecsegni szeretnek” – ezzel a vitaindító idézettel vette kezdetét a tanfolyam, és természetesen igyekeztek megcáfolni ezt az állítást.

Nem könnyű a fiatalok bevonása és részvétele a közösségi életbe, de alapvetően nyitottak, ha látják, hogy munkájuk kézzelfogható és eredményeket hoz. Szeretik megmutatni „mennyit” érnek, de fontos számukra a bizalom és a biztonság, fontos az ismeretátadás módja és a játékosság. A tanfolyamon érdekes téma volt a kistelepülések fenntarthatósága, társadalmi kohéziója, a fiatalok társadalmi részvételének szerepe, illetve erősítése.

Ifjúsági szolgáltatások témakörben az ifjúsági közösségfejlesztést, az ifjúságfejlesztő programok megvalósulását, a közösségfejlesztés céljait, valamint a közösségek tervezésének és szervezésének jó gyakorlatait beszélték meg. Kitekintést kaptak az Európai Unió ifjúságpolitikájának megvalósulásáról, és az ennek alapján íródott Nemzeti Ifjúsági Stratégiáról. Fontos témakör volt a mentorálás folyamata, a kontaktusteremtés, a szerepek tisztázása és a kommunikáció.

 

Sok játékos gyakorlattal, feladattal ismerkedtek meg a tanfolyam résztvevői, amelyet ifjúsági körökben hasznosítani tudnak majd a munkájuk során. Végül az is kiderült, hogy a vitaindító idézet kinek az állításait tartalmazza: több, mint 2000 évvel ezelőtt, Szókratész írta az akkori ifjakról.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.