Fókuszban a közösségi tervezés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

2019. június 19-én Közösségi tervezés a közművelődésben címmel indult akkreditált, szakmai képzés az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Tolna Megyei Igazgatóságának a koordinálásával, mely a Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretein belül kerül megvalósításra.

A 30 órás, 5 alkalomból álló képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a közösségi tervezés technikáját, annak módszereit, képesek legyenek közösségi folyamatokat generálni, nyitottak legyenek a közösségi megoldások felé, képesek legyenek együttműködéseket kialakítani, ismerjék fel a saját közösségükben rejlő erőforrásokat.

A 21 résztvevő 17 különböző településről érkezett. Az első képzési napon, melyet Kuti Imréné megyei igazgató tartott, az ismerkedés, bemutatkozás után a Tolna megyei igazgatóság tevékenységét ismerhették meg, majd a közösségfejlesztés történetéről, a közösségek értelmezéséről, funkcióiról hallhattak előadást.

A nap közösségépítő tréning feladatokkal zárult, melyek segítségével a részvevők, illetve a szervezők jobban megismerhették egymást. A képzés második részét Dr. Kleisz Teréz, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott tanszékvezetője, egyetemi docense vezette, aki a közösségi tervezés alapjaival, elméleti hátterével, módszereivel és technikáival ismertette meg a jelenlévőket. A harmadik napon Fodor Tamás, a Cselekvő közösségek EFOP projekt szakmai vezetője a közösségi tervezés gyakorlatáról tartott előadást. A résztvevők olyan feladatokat kaptak, melyek segítségével egyrészt jobban megismerhették saját közösségeiket, és amelyeket a későbbiekben maguk is alkalmazhatnak saját közösségük megerősítésére. Szó esett többek között a társadalmiasításról és az intézmények, szervezetek közösségi szemléletű működéséről is.

A képzési alkalmak jó hangulatban teltek, a résztvevők aktívak és nyitottak voltak, várhatóan jól tudják majd hasznosítani a megszerzett ismereteket a saját településükön.

Dorn Ernő

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.