Folytatódott a „közös pontok” keresése Miskolcon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának munkatársai szakmai napot szerveztek május 31-én Közös pont címmel Miskolcon, a nemrégen felújított Új Nemzedék Közösségi tér nagytermében.

Ezzel a megnevezéssel már évek óta tartanak a megyében dolgozó kollégáknak szakmai napokat, hogy bemutassák a közművelődési területhez kapcsolódó megyei eredményeket, projektterveket, pályázatokat, újdonságokat, lehetőségeket, esetleges változásokat. Emellett olyan a szakmafejlesztést, megújítást segítő és módszertani tanácsokat magában foglaló előadásokat szerveznek, amelyek a megye közművelődési szakembereinek hasznosak.

A műhelymunka alkalmával közösen keresik a megoldásokat a megye sajátosságait érintő problémákra. Az egész napos rendezvény célja volt, hogy ötleteket, lehetőségeket és megoldásokat kínáljanak olyan problémákra a módszertani referens kollégáknak – szakemberek bevonásával –, akik jelen vannak a kisebb létszámú településektől egészen a nagyobb városokig. Az elmúlt években, ahogy az irodában bővült a szakmai partnerek létszáma és kiterjedt a kapcsolatrendszere, folyamatosan nőtt a szakmai napok iránti érdeklődés. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy van létjogosultsága az ilyen jellegű rendezvényeknek. Különleges apropója volt az eseménynek az 1997-es közművelődési törvény változása, ugyanis a nap kulcsfontosságú előadása ezzel a témával foglalkozott. A szakmai eseményre az előzetes regisztráció alapján a megye több településéről szép számmal érkeztek kollégák, de a helyszínen is megjelentek az új érdeklődők. 11 órakor Tóth Csaba irodavezető köszöntőjével és rövid külföldi szakmai tapasztalatokat érintő élménybeszámolójával kezdődött a program. Beszámolt a dublini közösségek helyzetéről, a közösségfejlesztés és közösségépítés hiányáról, a multikulturális élet hátrányáról, a fiatalok érdektelenségéről, motiválatlanságáról.

Ezt követően röviden ismertette intézetünk struktúráját, szakmai tevékenységeit, eredményeit, majd hosszabban beszélt a helyi irodát érintő személyi változásokról, illetve az eddig már lezajlott, folyamatban lévő és tervezett projektekről. Az előadást követően Konczné Tegzes Erika újonnan érkezett módszertani referens kolléga mutatta be a közművelődési szakembereknek a közeljövőben induló képzési lehetőségeket.

Délben szendvicsebéd és biogyümölcslé kóstoló „csábította” a résztvevőket, majd a nap második felében Kary József, a Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóság vezetője keltette fel az érdeklődést előadásával a közművelődést érintő jogszabályi háttérváltozásokról és a leendő közművelődési rendeletről. Előadását követően kisebb WorkCafé vette kezdetét, majd Darvas Katalin az Észak-Magyarország Flórája és Faunája Alapítvány „zöld kosár program” felelőse kézzel készített nemez terepasztal segítségével szemléltette a klímaváltozás veszélyeit, környezetünk fenntarthatóságának lehetőségeit. Beszélt az ökogazdálkodás és a kulturális gazdaságfejlesztés összekapcsolásának lehetőségeiről, fontosságáról.

Végezetül Csikász Gábor, a Cselekvő Közösségek projekt kulturális módszertani referense tartott előadást a helyi közösségfejlesztés fontosságáról, a program Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintő feladatairól, célkitűzésekről és azok megvalósulásának lehetőségeiről. A kollégák és a partnerek is egyaránt hasznos, gyakorlatias, érdekes tudásanyaggal térhettek haza az egész napos szakmai napról. A visszajelzések alapján megvolt a létjogosultsága az összejövetelnek és megtaláltuk a „közös pontokat”.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.