Gálaesttel zárult a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat Békéscsabán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A magyar kultúra napjának ünnepét Békéscsaba Megyei Jogú Város a Kultúra hetévé bővített programsorozattal ünnepelte. A rendezvények sorát 2019. január 26-án a Csabagyöngye Kulturális Központban megrendezésre került gálaest zárta, amelyen átadták a Békéscsaba kultúrájáért kitüntető elismeréseket.

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, azonban Békéscsabán immár hagyománynak számít, hogy nemcsak egyetlen napot, hanem egy teljes hetet szentelnek a jeles alkalomnak. A szervezők idén is kiállításokkal, előadásokkal, koncertekkel készültek a kultúraszerető csabaiak nagy örömére. E programsorozatot zárta a január 26-án megrendezésre került gálaest.

Köszöntőjében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere felelevenítette a város kulturális életének 2018-ban zajló jelentősebb momentumait. Hangsúlyozta, az ünnepi est jó alkalmat kínál arra, hogy kiemelt figyelmet kapjanak az évezredes hagyományok, a kulturális értékek, ezek megőrzése és továbbörökítése, s elismerésre kerüljenek ezen értékek hordozói.

A gálaesten adták át a Békéscsaba kultúrájáért elismeréseket. A kitüntetést azok kaphatják, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak alkotó- és előadóművészként, illetve közösségként, valamint azok, akik Békéscsaba kultúrájáért maradandót alkottak belföldön vagy külföldön.

Ebben az évben a díjat Tóth Péter Junior Prima-díjas zongoraművésznek ítélték oda a magas színvonalú, Békéscsaba város jó hírét keltő, maradandó zeneművészeti tevékenységéért. A díjazott videoüzenetben köszönte meg a város támogatását.

A jelenleg 36 éves New Jerseyben élő Tóth Péter 11 éves kora óta zongorázik. Szülővárosa kezdetektől segítette őt tehetségének kibontakoztatásában. A művészt a hazai közönség figyelme és szeretete kíséri páratlan karrierje valamennyi állomásán. Elismerő díjban részesült a Békéstáji Művészeti Társaság, amely már a 28. éve fontos szereplő Békéscsaba kulturális életében. A társaságot képviselve Gnandt János elnök és Lonovics László tiszteletbeli elnök vették át az elismerést, akik kifejezték köszönetüket a társaság tagjainak és támogatóinak.

A tagok egyénileg is részt vesznek, aktívan bekapcsolódnak a helyi, az országos és a nemzetközi művészeti életbe. Mindegyikük egységesen, mégis sajátos szemlélettel képviseli a Békéstájt. A Békéstáji Galéria megszületése és a társaság tagjai által életre hívott rendezvények egyre népszerűbbé teszik őket Békéscsabán és környékén.

Az ünnepélyes, meghitt díjátadók után a gálaest második felében a zeneművészet került előtérbe. Gál Tamás érdemes művész, Liszt-díjas karmester vezényletével a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, valamint az autentikus népzenét a 20. századi magyar komolyzenével ötvöző Muzsikás Együttes közös ünnepi hangversenyét hallgathatták meg a jelenlévők, melyben részletek hangzottak el Kodály Zoltán és Bartók Béla műveiből, gyűjtéseiből.

Dankó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.