Gyógynövénytúra a Kustánszegi-tó körül

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2019. május 22-én harmadik alkalommal találkoztak az élethosszig tartó tanulást nyújtó projekt keretében a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának munkatársai és a kustánszegi népi gyógyászat iránt érdeklődő lakosok. A gyógynövény túra a helybéliek javaslatára a Kustánszegi-tó köré lett szervezve, ahol őshonos gyógyhatású növényeket gyűjtöttek a túrázók.

A túrán a korai időpont és a rossz idő ellenére is sokan részt vettek. A csoport a tó körül több gyógynövényt és gombát is felismert, támaszkodtak a régről meglévő tudásukra és az előadáson, valamint az „ötórai tea” alkalmával hallottakra. A résztvevők több példát is láthattak az ehető és mérgező növények felismerésének nehézségeire a május 15-ei előadáson. A tó körüli természeti adottságok remek példákat adtak ezeknek a növények beazonosítására.

A barangoláson részt vett az egykor élt gyógynövény felvásárló leszármazottja, aki kiterjedt tudásával a fiataloknak számtalan példát mutatott a gyógynövények jellemzőire és felhasználási módjukra. A helyi asszonyok közül többen ismertek már egy-egy gyógynövényt, de tudásukat bővítették ezen az eseményen is.

A helyiek közül egy kis gyermekes anyuka is hozzájárult a természetjárás sikeréhez, mivel széles körű tapasztalattal és tudással rendelkezik a népi gyógymódokról és gyógynövényekről, ugyanakkor számos újdonságot tartogatott az idősebb korosztálynak és az ifjabbaknak is. A túra végén összegezték a felismert növényeket és gyógynövényeket, hiszen mindenki kosarába került a számos gyógyfű közül.

A projekt három alkalma során tapasztaltak alapján a falu lakossága várhatóan nyitottabbá válik a testi-lelki problémák egymás közötti megbeszélésére. A most kialakult csoport várhatóan további közös élménnyel fog gazdagodni, ugyanis elindultak azok a programok, ahol a résztvevőket a népi gyógyászat köti össze.

Farkas Ildikó
Fotó: Szőke Elvira, Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.