Hagyomány, érték, közösség – III. Megyenap Békéscsabán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Békés Megyei Önkormányzat szervezésében, a Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának együttműködésével idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Megyenap. Az esemény Békéscsaba szívében, a Szent István téren és a Békéscsabai Jókai Színház előtt rendezték 2018. szeptember 1-jén.

A program piaci kidobolással kezdődött és zenés felvonulással indult a Tótkomlósi Fúvószenekar közreműködésével. A menetet viseletbe öltözött lányok, hagyományőrző csoportok tagjai, nemzetiségek képviselői, valamint a Napsugár Bábszínház látványos, figyelemfelhívó óriásbábjai kísérték a főtérig. A hozzájuk kapcsolódó érdeklődőkkel együtt már nagy tömeg érkezett a Szent István térre.

A Megyenap látogatóit köszöntötte Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. A megnyitón beszédet mondott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki kiemelte, hogy a nagyszabású Megyenapon idén 30 települési értéktár, több mint 70 megyei kézműves és kistermelő, valamint a megyében élő öt nemzetiség is bemutatkozik. Dr. Nagy István agrárminiszter, a Megyenap fővédnöke képviseletében Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes üdvözölte a rendezvényre ellátogatókat. A kultúráért felelős államtitkár, Fekete Péter gondolatait dr. Ragány Misa megbízott főosztályvezető osztotta meg a jelenlévőkkel. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Békés megye az ország éléskamrája, amihez elkülöníthetetlenül hozzájárulnak az itt élő szorgalmas gazdák és nagy tudású szakemberek. Köszöntőjében a települési értéktárak és a helyi értékek útján megszólított élő közösségekre Sipos Andrea, a Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának vezetője hívta fel a figyelmet. A székelyföldi Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor a rendezvény vendégeként szólt a megjelentekhez. A megnyitóünnepségen végül a rendezvény életre hívója, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály fejezte ki köszönetét valamennyi támogatónak, a résztvevőknek, és mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az esemény sikeres megvalósításához.

Hagyomány, érték, közösség – III. Megyenap Békéscsabán

Az eseményen öt nemzetiség képviseltette magát: a szlovákok, a romák, a románok, a németek, valamint a szerbek. Faházaikban kiállítással, sátraikban nemzetiségi ételekkel várták a látogatókat.

A Megyenap látványos elemei voltak a katonai hagyományőrző bemutatók. A Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, a Körösök Völgye Vitézi Bandérium, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, a Magyar Szablyavívó Iskola, és a Guzsalyas Egyesület mellett a jelenkor fegyveres erői is megjelentek. Bepillantást lehetett nyerni a honvédség, a készenléti rendőrök, a határvadászok, a tartalékosok, a terrorelhárítók tevékenységébe.

A programot kézműves vásár és helyi termék piac színesítette. Az árusok több mint 70 standon kínálták a portékájukat, a méztől és sajttól, a fűszernövényeken át, a gyöngyékszerig, színes és gazdag kínálatot biztosítva.

A gyermekeket hagyományőrző játszósarok, népi kézműves-foglalkozások és Hungarikum játszóház várta. A színpadi programok között Vitéz László varázsolt el kicsiket és nagyokat egyaránt.

A gasztronómiai ízelítők sorában helyet kapott a Megyenap tortája is, mely az idei évben vadcseresznyés csokoládétorta volt, a részvevők nagy örömére.

Hagyomány, érték, közösség – III. Megyenap Békéscsabán

A rendezvény egyik legfőbb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Békés megye értékeire, képviselői bemutassák és népszerűsítsék, lakói felfedezzék és megismerjék ezeket. Az eseményen bemutatkozott Békés megye értéktára, mely az elmúlt időszakban tovább bővült. Az idei évben a megyei értéktárban szereplő tételek mellett a települési értékek is megjelentek, 30 település által prezentálva. Az értéktár bemutatókat tovább színesítette a szomszédos megyék – Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye – bemutatkozása, valamint a díszvendégek, Arad és Bihar megye értékei.

Az értéktáras munka elismeréseként a Békés Megyei Önkormányzat a Békés Megyei Értéktárba került értékek „birtokosai” és felterjesztői, valamint az elmúlt egy évben gazdagodó értéktárak képviselői számára díszokleveleket, emléklapokat adott át.

A Megyenap színpadán egész nap izgalmas programok szórakoztatták a közönséget. Délelőtt a nemzetiségek mutatkoztak be, a délután során pedig jellemzően a néptáncé és a népzenéé volt a főszerep. Az este táncházzal és koncerttel zárult.

Ez a nap évről évre a hagyomány, érték, közösség, gondolatok mentén szerveződik, de ezzel együtt szól a generációk találkozásáról és a Békés megyében élők összetartozásának erősítéséről is.

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.