„Hálózatépítés és közösségfejlesztés” Baranyában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Ezzel a címmel rendezett helyi szakmai találkozót 2019. november 14-én az EFOP-3-3-3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és a Janus Pannonius Múzeum (JPM).

A JPM Csontváry Múzeumban gyűltek össze Baranyából azok a közművelődési tevékenységekkel foglalkozó intézmények, szervezetek, akik együttműködési lehetőségeket keresnek megyeszerte. A szakmai találkozó résztvevőit Walterné Müller Judit igazgatóhelyettes köszöntötte.

A programban először előadások hangzottak el a JPM projektjeiről. Varga Ágnes, MOKK koordinátor a futó EFOP pályázat eredményeiről beszélt.

Kárpáti Katalin, múzeumpedagógiai osztályvezető és Vadvári Katalin, múzeumpedagógus az „Art and Contemporary Me” nemzetközi projekt keretében megvalósuló Törésvonalak című kiállítást és múzeumpedagógiai programsorozatot mutatta be. A Közép-Kelet-Európai országok fiataljait megmozgató projekt célja, hogy az avantgárd művészeti ágat közelebb hozza a korosztályhoz. Ezt követően Varga Ágnes beszámolt a 2018-ban megvalósult az Év Fája projekt múzeumi közösségépítésre gyakorolt hatásairól. Az elmúlt évben a JPM Természettudományi Osztályának munkatársai javaslatára a pécsi Havi-hegyi templom előtt álló öreg mandulafát jelölték az országos Év Fája on-line versenyre. Először a múzeum működő természetjáró közössége köré építették a kampányt. A fiatalok és családjuk, hozzátartozóik szavazataival indult a jelölés. Később olyan jól felépített közösségi médiás kampány született, hogy elnyerték a címet Magyarországon. A folytatásban pedig Európában. Nagyon tanulságos volt az online térben működő kampány. Viszonylag kis erőforrással, mégis nagy hatékonysággal működött és kovácsolta össze a közös cél érdekében a szavazókat.

Az érdekes előadások után hálózatépítő kerekasztal-beszélgetés következett, amelyet Nemes Krisztina a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának vezetője moderált. A beszélgetésben civil szervezetek, a helyi múzeumok, könyvtárak és művelődési házak munkatársai, valamint a Mecsekerdő Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Pécs Zoo képviselői vettek részt. A lehetőségeket elemezve, közös óhajtás fogalmazódott meg, amely szerint az érintett intézmények kezdjenek olyan együttműködéseket, amelyek segítségével nem egymás konkurenciái, hanem szakmai partnerek, szakmai hálózatok lehetnek a megye közművelődési palettáján. Ez segítheti az erőforrások gazdaságosabb felhasználását. Az érdeklődők jobb megtalálását, és az együttműködök szakmai fejlődését.

A szakmai találkozót a JPM új városismereti kincskereső applikációjának bemutatása és Az első falvak – az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon című időszakos kiállítás vezetett megtekintése zárta.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.