Hatodik alkalommal rendezték meg sikeresen a Manézs Színházi Szemlét

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület a nagy érdeklődésre való tekintettel hatodik alkalommal szervezte meg a Manézs Színházi Szemlét. A helyszínt a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár biztosította október első hétvégéjén, 5-én és 6-án. Az amatőr színjátszók, szinte teljes egészében „belakták” a helyszínt.

A produkciók nagyságától függően használták a színháztermi színpadot és a pódiumot a konferenciateremben. Az aula közösségi térként és egyben büféként is szolgált, ahol szendvicset, kávét és teát fogyaszthattak a szereplők és a vendégek egyaránt.

A szemle különlegességét jelentette, hogy a fellépő amatőr színjátszó csoportok, és a zsűritagok között is voltak határon túli magyarok. A háromtagú zsűri feladata nem volt könnyű: véleményezni, értékelni és minősíteni kellett a csapatokat. A zsűri tagjai voltak: Szabó Csilla drámapedagógus, Komáromból, Regős János a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, valamint Pinczés István rendező.

A program egy érdekes disputával kezdődött a magyar nyelvű amatőr színjátszás aktuális állapotáról. Erre a beszélgetésre meghívást kapott a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága, ahonnan a témában jártas közművelődési referens képviselte a szervezetet. Mátyás Edina előadást tartott a Pajtaszínházi mozgalomról, a most induló Színháziskoláról, valamint a megyei amatőr színjátszás helyzetéről, sajátosságairól.

A jó hangulatú rendezvényen a két nap alatt 12 hosszabb-rövidebb előadást láthatott a közönség. Az előadások között az átállási időben a zsűri értékelte a látott produkciókat. Így a még friss élményeik alapján tudták instrukcióikkal, észrevételeikkel segíteni az amatőröket.

A csapatok létszámai és a darabválasztások is változatosak voltak: kétfős jelenettől kezdve egészen a közel negyven szereplős táncszínházig, vígjátéktól, a társadalmi szatirikus előadáson keresztül a táncjátékig tették színessé a találkozót. A kimeríthetetlen kulturális élményt első este a Livingroom együttes koncertjével zárták a szervezők.

A néhány órás alvás után másnap ott folytatódtak az előadások, ahol előző nap abbamaradtak. Október 6-án, a résztvevők megemlékeztek a 13 aradi vértanúról, majd folytatták a bemutatkozást. A lendület, a színpadi izgalom, a zsűri felé intézett kíváncsi pillantások mind a két napon egyformán érzékelhetőek voltak.

Gyorsan elérkezett a szemle vége, az eredményhirdetés, a minősítések kiosztásának ideje. Az emléklapok, ajándékkönyvek, díjazások mellett új, vagy megújult barátságokat gyűjtöttek a színjátszók, nagyszerű színházi pillanatokat láthattak, ami kitart a jövő évi találkozásig.

Fellépők: Tinikomédiások, Balázs Győző Református Gimnázium tánctagozata, Páholy Ifjúsági Színház, Komiszok, Földes kisszínpad, Van Gogh Füle Alternatív Színházi Műhely, SparhelTársulat, Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat, Táltos Dráma és Musical Társulat, Érmihályfalvi Móka Színjátszó Kör, Montázs Színház

Fotó: Papp Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.