Helyi értékek a kőszegi Orsolya-napi vásár középpontjában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. október 19–20-án rendezte meg Kőszeg városa a Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásárt, melyen részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága is.

Hagyományosan Orsolya-napon volt a nagyvásár Kőszegen. Ennek a hagyománynak a felélesztésére született meg 17 évvel ezelőtt a Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár, melyen Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg a rendezvényre látogatók.

A két nap során a helyi értékekre irányult a figyelem. A vásárban megvásárolhatták és megkóstolhatták az érdeklődők a natúrpark településeinek legjellemzőbb kézműves termékeit: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-, báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók kínálták portékáikat. Eközben térségi kulturális bemutatók (népzenei, népdal, hagyományőrző produkciók) zajlottak két helyszínen.

„Amit az ősz kínál alapanyagban, azt felhasználva szeretnénk viszontlátni az asztalon, és azt minél inkább tudatosabban, minél inkább helyből beszerezve az alapanyagokat – hát ennek a rendezvénye az Orsolya-napi vásár” – foglalta össze a program lényegét Pócza Zoltán, a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, a rendezvény főszervezője.

Az események megvalósítása során a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minél több helyi civil szervezet is aktív résztvevő legyen. Az ő számukra ismét meghirdették a Civil Ízek utcáját, ahol a megszokottól eltérő területen, a főzésben mérték össze tudásukat. Új elemként jelent meg a „Süss kenyeret Otthon!”, melyben két nap alatt 10-10 nevező tanulhatta meg Rácz Mónikától a házi kenyérkészítés mikéntjét az alapanyag kiválasztásától egészen a sütésig, végigkísérve a teljes folyamatot.

A környezetvédelmi tudatosság is jellemezte a szervezőket, hiszen meghirdették az „Egyél-igyál sajátból!” akciót. Arra kérték a kóstolni vágyókat, hogy hozzanak maguknak saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt, mely nemcsak a környezetvédelem szempontjából volt fontos, hanem a hagyományápolás és a kóstolt termékek megbecsülése miatt is. A rendezvény méltó emlékezés volt a múltra, a hagyományok ápolására, melyben kiemelkedő szerepe van a közösségeknek és összefogásuknak.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága is jelen volt a rendezvényen, egy standon „kínálta” mindazt az ismeretet és tudást, amivel  a szervezet hozzá tud járulni az emberek jólétéhez, a közösségi gondolkodás erősítéséhez.

Károly Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.