Heves megye értékei a III. Magyar Értékek Napján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet és a Nemzeti Értékek és a Hungarikumok Szövetsége több ágazat összefogásával és támogatásával 2017. szeptember 9-én, szombaton egész napos rendezvényt szervezett Budapesten a Szent István Bazilika előtti téren, III. Magyar Értékek Napja címmel. A nagyszabású, értékorientált esemény a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavát vonultatta fel, bemutatva Magyarország megyéinek azon értékeit, hagyományait és alkotásait, amelyek fémjelzik térségük kultúráját. A téren felállított pavilonokban Magyarország 19 megyéje, valamint a Kárpát-medencei magyarság szervezetei mutatták meg nemzeti kultúránk legféltettebb kincseit, tárgyi kultúráját.

A Magyar Értékek Napjának programfolyamában Heves megyét a Mikropódium Családi bábszínház „STOP! Állj meg és nézz!” című produkciója képviselte. Az 1995-ben alapított különleges bábszínházra leginkább jellemző különlegesen apró mérete. Mind a színpad, mind a bábok parányiak, egy egész előadás elfér egy kis bőröndben. Mégis, amikor megnyílik ez a kis bőrönd, valóságos csodára számíthat a közönség. Az életszerűen mozgó bábok szöveg nélkül mesélnek történeteket, érzéseket, hangulatot. Kívülről nézve tehát minden parányi, de a hatás, amelyet az előadások elérnek nagyon nagy, a nézők eddig még nem tapasztalt élményt kapnak a piciny báboktól, és valószínűleg sokáig megőrzik ennek a varázslatos bábszínháznak az emlékét. 1997-től nemzetközi turnékon vesznek részt, eddig több mint 150 nemzetközi fesztivál látta vendégül ezt a parányi bábszínházat. Mindenhol nagy volt a siker, számos szakmai- és közönségdíjat kaptak a Mikropódium Családi Bábszínház előadásai. A Mikropódium Családi Bábszínház 2016 óta a Megyei Értéktárban is szerepel.

A nap déli órájában került sor a terményáldásra, amelyen minden megye egy-egy jellegzetes terménye ökumenikus szertartás keretében került megáldásra. A terményáldás során a Heves Megyei Önkormányzat alelnöke Dr. Bényi Szabolcs Tamás a megye egyik gyönyörű népviseletébe, palóc népviseletbe felöltözött hölggyel tette a szőlővel, borral és mézzel teli Heves megyei kosarat a Magyarországot megjelenítő installációra.

A nap egyik látványos programja a népviselet bemutató volt, amelyen minden megye egy-egy látványos népviseletét nézhette végig a nagyközönség. Heves megyéből Parád község delegálta a csodálatos, főkötős palóc női és férfi viseletet.

A téren felállított megyei pavilonokban a tárgyi értékek kerültek bemutatásra. A Heves megyei pavilonban néhány aktív értéktári munkát végző település (Átány, Egerszalók, Noszvaj, Aldebrő, Eger, Bélapátfalva, Felsőtárkány, Markaz, Abasár, Besenyőtelek) tárgyai és tájékoztató anyagai, valamint Heves Megyei Népművész Egyesület kézműveseinek munkái voltak láthatóak. A viseletes babák (gyöngyöspatai viselet, boldogi viselet, egri hóstyai viselet) Alagyi Jánosné, a festett kis bútorok Gelsei Sándor, a kerámiák Lassú Imre, a vert csipkék Bódi Klára, valamint a hímzett terítők és egy zsinóros kosztüm Erdész Judit Mária munkáját dicsérték. A pavilonban kiállításra került Farkas József Gárdonyi Géza és Kiss István fafaragó Szent István és Szent László portréi. Bemutatásra került Dohnál Tiborné sárközi gyöngyös nyaksije (nyakdísz), Szontaghné Demeter Ágnes lószőrből készült ékszerei, valamint Kelemen Andrásné Judit gyönyörű kézzel szövött stólái is. A Bajiné Kis Julianna által készített fonott kosarakba szintén míves tárgyak kerültek: Fehér János körtemuzsikái, Tóth Lóránt apró fafaragásai és Torba Ildikó szűrrátétes munkái. A pavilon előtt Fehér Jánosné modern palóc viseletébe öltöztetett próbababát csodálhattak meg az érdeklődők.

Természetesen nem hiányozhattak a pavilonból a jó minőségű borok az egri és a mátrai borvidékről és az Ország kenyere sem, amelyet az idén egy Heves megyei település, Andornaktálya Kurdi péksége nyert el a Görböc kenyérrel.

A pavilon előtt Révész P. László ötvösművész (aki a Megyei Értéktárban is szerepel), a kézműves sátorban Tóth Lóránt fafaragó és Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművészek tartottak interaktív bemutatót az oda látogatónak.

Képgaléria

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.