Ifjúságfejlesztés Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019 májusában indította el a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága az Ifjúságfejlesztés módszertani támogatása a közösségépítés eszközrendszerével című szakmai programsorozatát.

A szakmai feladat célja ifjúságfejlesztési folyamatok generálása, megerősítése és mentorálása a közösségi művelődés eszközrendszerével Komárom-Esztergom megyében.

A programsorozat további céljai a megyei közösségi művelődés és a helyi szintű közművelődési feladatellátás szakmai fejlesztése, a közművelődési alapszolgáltatások biztosításához rendelkezésre álló eszköztár bővítése, az ifjúság bevonásához új módszerek, iránymutatások nyújtása, új közösségek generálása és megerősítése, továbbá a közművelődési feladatellátók, illetve más szakterületen dolgozó megyei partnerek segítése szakmai információszolgáltatással, tanácsadással, tapasztalatcserékkel, módszertani támogatással.

A szakmai program keretében egy-egy alkalommal közösségépítő foglalkozások valósulnak meg több településen. A folyamat során továbbá Tatabányán a szociális, közművelődési és ifjúsági szervezetekből alakult fórum tagjaival is megrendezésre kerül egy szakmai találkozó.

A megyei igazgatóság az általa generált folyamatokon túl fontosnak tartja a partnerei fejlesztési folyamataiban való együttműködést is. Ennek jegyében több közös szakmai program is megvalósult az elmúlt hónapokban. 2019. május 3-án a megyei igazgatóság munkatársai a Bakonyszombathelyen megrendezésre kerülő Tehetségnapon ismertették meg a fiatalokat a Hungarikum játszóház segítségével az értékfeltárás jelentőségével, szűkebb és tágabb hazánk értékeivel. A program célja különböző aktivitások kipróbálásán keresztül a fiatalok érdeklődési körének szélesítése, aktív társadalmi részvételük erősítése.


2019. június 14-én Neszmélyen, a Launai Miklós Református Iskolában élménynappal búcsúztatták a diákok az iskolai évet. Tíz állomáson, különböző aktivitások várták a tanulókat. Az eseményen a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságán kívül közreműködött a tatabányai Új Nemzedék, a Családsegítő Szolgálat, a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány, a Peron Music Alapítvány, a baji IKSZT valamint az ÁHI Jóga Egyesület.

2019. június 15-én Súron zajlott ifjúsági közösségépítő foglalkozás Súr Község Önkormányzatának együttműködésével. Az alkalmon a kisebbek megismerkedhettek a Hungarikum játszóház puzzle, kocka és színező elemeivel. Az idősebb korosztállyal értéktérképet készítettünk a településről, lerajzolták, hogy kinek mely terek, helyek a legfontosabbak a településen és az Érték Piramis segítségével megismerkedhettek az értékek rendszerével, a települési és megyei értéktárak sajátosságaival, a Magyar Értéktárral és a Hungarikumokkal egyaránt.

A következőkben, 2019 júliusában Bakonyszombathelyen és Bajon folytatódnak az ifjúsági foglalkozások, majd július 29-én a tatabányai ifjúsági fórum tagjaival közös módszertani napra kerül sor.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.