Illendőségből?

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2020. október 06-án indult Pécsett a Kommunikáció és protokoll gyakorlata a közösségi művelődésben című képzés. A 60 órás, a Közművelődési Akkreditációs Bizottság (KAB) által engedélyezett szakmai továbbképzés 8 alkalomból áll. Hetente két képzési nappal, tömbösítve zajlik az oktatás, így nem 8 hét alatt tudják a résztvevők teljesíteni a feladatokat, hanem már 4 hét alatt elsajátítható a tudásanyag.

A nagy tempó mellett, örvendetes, hogy a tanulók olyan pozitívan állnak hozzá a feladatok teljesítéséhez, hogy már nem csak az alap követelményt, hanem szorgalmi feladatokat is végeznek. A képzéshez használt MOODLE felületen nem csak a tananyag, hanem ezek a plusz feladatok is megjelennek.

A csoport ilyen mértékű pozitív hozzáállásáról az előadók is csak pozitívan nyilatkoznak. Országos viszonylatban is, példás az érdeklődés és a feladatokhoz való hozzáállás. Így a gyakorlati feladatokban való aktív részvétel is természetes, nem szükséges külön ösztönzés. A téma népszerűségét az is bizonyítja, hogy a tervezett létszámot meghaladva, 17-en sajátítják el, vagy elevenítik fel az ismereteket, a megye egész területéről érkezett érdeklődők.

A résztvevők véleménye alapján, az ilyen típusú KAB-os továbbképzések valóban hasznos tudással gazdagítják a közművelődésben dolgozók szakmai munkáját. Ezért, még a gyakorlott, nagy tapasztalatokkal rendelkező kollégáknak is szüksége van időről-időre hasonló témájú kurzusokra, újabb szakmai továbbképzésekre.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.