Interjú Márta levendulás kiskertjében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

2018 októberének utolsó napján hatodik alkalommal találkoztak a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája által – a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében – megvalósuló Hungarikum Műhely résztvevői, ezúttal Somogyváron.

A műhelyfoglalkozás résztvevői a települési értékgyűjtés egyik lehetséges módszerével, az interjú műfajával ismerkedtek. Rövid elméleti oktatás után, és az éles helyzet előtt, próbaként a csoport két részre oszlott. Interjúalany, kérdező, operatőr, segítő kiválasztása és témahúzás után a csapatok kitalálták a kérdéseket, a kérdezés helyszínét, beállították a kamerát, majd eljátszották a szituációt. Az interjúalany instrukcióit nem ismerték a résztvevők, ezért nem is voltak felkészülve a kialakult helyzetekre. A KÖSZI csapata a Beugró című játék mintájára még tovább nehezítette az interjú elkészítését azzal, hogy menet közben bizonyos mondatokat kellett beépíteni a kérdésekbe és a válaszokba. A gyakorlat jó példája volt annak, hogy egy-egy beszélgetés ritkán zajlik úgy, ahogy azt a készítők előre elképzelik, hiszen a másik oldalon egy önálló egyéniség van, aki esetleg másról akar beszélni, akit nem érdekel a beállított kamera, vagy aki nem hagy minket szóhoz jutni. A szituációs gyakorlat a csapatmunka fontosságára is ráirányította a figyelmet.

Ezt követően a műhely tagjai megtudták, hogy hol, kinél, kivel fognak valódi interjút készíteni. Újra elosztották a szerepeket (kérdező, operatőr, fotós, szerkesztő), felkészültek a kérdésekkel, és megkapták azokat az instrukciókat, ami segíti a felvett anyag minőségét és a kevesebb utómunkát. A könnyű szendvicsebéd után a társaság a település egyik óvodapedagógusához látogatott. Sebestyén Márta otthonában fogadta a műhely tagjait. Amíg az operatőrök beállították a kamerát, addig a fotósok képeket készítettek a helyszínről, a résztvevőkről, a szerkesztő és a kérdező pedig vendéglátónkat is beavatta a projektbe.

Márta születése óta él a településen, ahova családja, munkája mellett új hobbija is köti. Néhány éve kezdett el levendulával foglalkozni, maga termeszti és állítja elő belőle a különböző termékeket, szörpöt, süteményt. Folyamatosan kísérletezik, keresi az új ízeket, az érdeklődőknek, főleg a kisgyermekeknek és a kisgyermekes családoknak, pedig szívesen tart foglalkozásokat, ahol maguk is előállíthatnak egy-egy terméket, megismerhetik a levendula termesztés módját, a különböző fajtákat. Emellett gyűjti a régiségeket. Kezdetben csak a családtagjaitól szedegette össze a kidobásra szánt, de számára értékes tárgyakat, textileket, gyékényből, vesszőből készített kosarakat, régi használati és díszítő eszközöket. Később pedig szívesen járta a települést, és lomtalanításkor, házfelújítások alkalmával újabb darabokkal gazdagította gyűjteményét, amelyek Somogyvár múltját idézik. Miután mi is megkóstoltuk Márta szilva- és baracklekvárral ízesített levendulás süteményét, amelyhez a búzát is maga őrli, továbbindultunk, hogy felfedezzük a település többi értékét is.

A hagyomány szerint Somogyváron volt Koppány vezér vezéri szállása. Az 1970-es, 80-as években zajló ásatások pedig megerősítették, hogy itt épült a Szent László által felszentelt Szent Egyed bencés monostor. Az apátság, a település történetéről, értékeiről sokat megtudtunk helyi idegenvezetőnktől, és a látogatóközpontban.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.