Isten hozott Szatmár szívében, Panyolán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

Zsúfolásig megtelt Panyola fesztiválterülete 2019. augusztus 1–4. között a 14. alkalommal megrendezésre kerülő hagyományőrző PanyolaFeszten, melyen értékőrző fellépők mellett portaprogramokkal, népzenei együttesek műsoraival, színházi produkciókkal, templomlátogatással, kiállításokkal, vezetett túrákkal is találkozhatott a közönség.

„Szívből kívánom, hogy itt, hol e sorokat írom, mielőbb személyesen is elmondhassam: Isten hozta Panyolán!” (Muhari Zoltán, polgármester)

Panyoláról általában mindenkinek eszébe jut a „nemtudom szilva” – kinek lekvár, kinek pálinka formájában. Ebben a kis szamosháti községben nem csak a dzsungel gyümölcsök ezen különleges fajtája az egyedüli kuriózum. Az odalátogatók egy varázslatos kis helyre érkeznek. Kicsit olyan ez, mint egy időutazás a múltba, ahol felfedezhetik a régi hagyományokat és egy olyan varázslatos világot, amiről sokan csak azt hiszik, az álmaikban létezik. A rohanó hétköznapokból kiszakadva, ahogy a Szamos folyón a kézi hajtású komp nagyon barátságos és mindig mosolygós révésze átvisz a túloldalra, az odalátogató úgy érzi, megállt az idő.

A Panyolafeszt tizennégy év alatt közel ezer fellépőt és több tízezer vendéget vonzott a településre. Ennek egyszerű oka, hogy a legfontosabb a minőség és hagyományápolás, nemcsak zenei produkciókban, hanem a kísérőeseményekben és gasztronómiában egyaránt.

A fesztivál missziója Szatmár-Bereg és a határmenti kulturális értékek közvetítése és tanítása. A közönségnevelő, ízlésformáló szándék valamint a hagyományápolás az elsődleges. Az igényes programok mellett a vendéglátás és gasztronómiai kínálat is sokszínű és különleges. A hagyományos szatmári ételeket kizárólag a helyi lakosok készítették és kínálták a látogatóknak. A gyerekeket bábszínházzal, helyi kézművesek – kovácsmester, kosárfonó, fafaragó – foglalkozásaival és egy teljesen megújult nagy népi játszótérrel – pulyasarok – várták.

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság munkatársai makramé karkötő készítéssel, megyei értékeket bemutató memóriajátékkal, színezővel hívták fel a figyelmet a régi hagyományok ápolásának jelentőségére és a helyi értékek fontosságára. A fellépők között ott volt többek között Pásztor Márk előadóművész, Orosz Zoltán harmonikaművész, a Magyarpalatkai Banda, Nana Vortex, Debreceni Népi Együttes, Tompos Kátya és a Parno Graszt. A portaprogramokon a vendégek kipróbálhatták a lekvárfőzést, a beregi keresztszemes hímzést, kemence rakást és megismerkedhettek a levendula felhasználásának számos fortélyaival. Vezetett túrák keretében látogatást tehettek a Panyolai Szilvórium tanyára, valamint idegenvezetéssel egy templomtúrán vehettek részt a kedves érdeklődők.


Éppen ezekért a PanyolaFeszt Magyarország egyik legcsaládiasabb hangulatú fesztiválja, mely évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Receptje egyszerűbb, mint gondolnánk. Kell hozzá jó sok szilva, a helyi hagyományok, egy vidám nyári nap, a Szamos és Öreg Túr vadregényes tája, utánozhatatlan vendégszeretet, harmónia, időtlenség, sok-sok értékőrző népi zene és persze jó társaság.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.