Játékosan ismerkedtek a nemzeti értékekkel a Szendrői Vadász és Gazdanapon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága 2019. szeptember 14-én szakmai partnerként és egyben kiemelten meghívott vendégként vett részt a térség egyik leglátogatottabb eseményén, a VII. Szendrői Gazdanap és III. Bódva-völgyi Vadásznapon. Az igazgatóság munkatársai a közel 5000 fős kisvárosban látványos információs pavilonnal, valamint hungarikum játszóházzal csalogatták a rendezvényre látogatókat.

A helyi értékek bemutatására, hagyományteremtésre, a vadászat és a gazdálkodás fontosságára épülő program megnyitóján beszédet mondott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka. Köszöntőjében kiemelte a helyi közösségek, értékek fontosságát összetartó erejét. Külön megköszönte és méltatta a helyi értéktár bizottság munkáját, törekvéseit, hogy ezzel is segítik, továbbéltetik a Bódva-völgyében a hagyományokat.  Elnök asszony  aktívan részt vett a nap folyamán zajló gasztronómiai eseményeken, úgymint a helyi finomságok zsűrizése, közös főzés.

A térség  honatyái Riz Gábor és Demeter Zoltán országgyűlési képviselők is tiszteletüket tették a rendezvényen. Külön megtiszteltetés volt a megyei igazgatóság munkatársainak, hogy a nap fővédnöke, Riz Gábor személyesen méltatta a Nemzeti Művelődési Intézet munkáját. Mint tapasztalt, gyakorlott szakember, megdicsérte a megyei igazgatóság munkáját, beszélgetett a kollégákkal a szakma helyzetéről, jövőjéről.

Az ünnepélyes megnyitót követően a település helyi művelődő közösségei, tehetségei mutatkoztak be. Asszonykórus, Százszorszép Mazsorett  Együttes bemutatója, szóló produkciók sokszínű kavalkádja, különleges hazai ízek, vadételek, saját készítésű termékek hívták fel a figyelmet a közösség, érték és hagyomány fontosságára.

A színpadi programokon, vetélkedőkön túl kiállítókban sem volt hiány. Több cég és gyártó mutatta be kézműves termékeit, kóstoltatta hagyományos ízeit. Sajtok, termelői mézek, gyümölcsök kóstolására nyílt lehetőség.

Népi játszótér, kézműves foglalkozás, lovaglás várta a gyerekeket. A gazdálkodáshoz kapcsolódó standok mellett a vadásztársaságok is megjelentek, így a látogatók megtekinthették a legnagyobb és legszebb trófeákat. A helyi társaság vadászkürttel, solymászbemutatóval kedveskedett a látogatóknak.

A megyei igazgatóság munkatársai mágneses értékpiramissal, hungarikum kifestővel, kvízzel, szakmai kiadványokkal, könyvekkel, valamint a megyei értékeket bemutató promóciós leporellókkal várták a pavilon látogatóit. A családok és gyerekek szívesen fedezték fel az értékekhez kötődő játékokat. Továbbá tájékoztatást adtak általánosságban a Művelődési Intézet és kiemelten a megyei igazgatóság szakmai tevékenységéről, projektekről, partnerségekről. A fiatalabb generáció számára ismertetőt adtak a közösségszervező szakról és a benne rejlő lehetőségekről, szakirányokról.

Az igazgatóság megjelenése hasznos és egyben érdekes szolgáltató színfoltja volt az eseménynek. Kiváló lehetőség volt arra, hogy bemutassa a megyei értékeket, jó kapcsolatokat építsen ki a szakmai munkatársakkal, valamint a megyében dolgozó civil és egyéb szervezetek kollégáival.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.