Jubileumi Gobelin Kiállítás Tiszaföldváron a Városi Művelődési Házban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

2018. augusztus 14-én nyílt meg és augusztus 21-ig látható a tiszaföldvári Városi Művelődési Házban a X. Gobelin Tárlat. A jubileum alkalmából a szervezők egy díszes kiadvánnyal is megörvendeztették a kiállítókat és látogatókat. A kiállítást Rónyai László, az NMI Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának módszertani referense nyitotta meg.

Az idei évben ismét a helyi Művelődési Ház adott otthont a helyi Gobelin Kör éves kiállításának. A tizedik alkalom lehetőséget biztosított a kör tagjainak arra, hogy az elmúlt esztendők esszenciáját mutassák meg a közönségnek. A kiállítás és a megnyitó sem szűkölködött a meglepetésekben. Az ünnepségen többek között megjelent Hegedűs István polgármester, Erdős Hanna alpolgármester, a képviselő-testület több tagja (Néposz Gyula, Muzsai János, Kelemen Dezső), Hajós Attiláné Dr. Szlama Katalin címzetes főjegyző, Dr. Herczeg Nikoletta a Kunszentmártoni Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese. Vendég kiállítóként a Vadárvácska Óvoda apróságai mutatkoztak be. (Az óvoda teret ad a textilművészetek és iparágak megismerésének is, ezek között a gobelin is szerepel.) A Lipka Andrásné óvónő vezetésével készült kis gobelin képek közül több is bemutatásra került a gyermekek nagy örömére.

A kiállítókat, vendégeket Hegedűs István polgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy a Gobelin Kör tagjai az elkötelezett kézimunkázás, gobelinkészítés mellett a város társadalmi életének fontos szereplői is. A kör összetartó ereje példaértékű és kiállításaik gazdag művészeti és közösségi értéket képviselnek.

A megnyitó vendége a 25 évig Svédországban élő és zenélő, nemzetközileg is ismert és elismert Steve Taylor (Szabó István) pánsípművész volt. Műsorában közismert slágerek és komolyzenei számok egyaránt hallhatók voltak.

A kiállítást Rónyai László, az NMI Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának módszertani referense nyitotta meg. Beszédében bemutatta a gobelinművészet eredetét, néhány híres hazai gobelinkészítő művész (pl. Ferenczi Noémi) munkásságát, majd a tiszaföldvári alkotókat és munkáikat ajánlotta a közönség figyelmébe. Véleménye szerint a kör munkája kimagaslóan példaértékű, de igazán értékessé az teszi a művészeti közösséget, hogy tagjai között fiatalok és idősek (a tizenegy évestől a hetvenkét évesig) egyaránt megtalálhatók.

Az ünnepi műsort két gobelines kislány és barátnőjük táncos bemutatója követte. Ebben Pap Réka és Pap Ingrid mellett a közönség Somogyi Tímeát is láthatta mazsorett és modern tánc produkció keretében. A lányok valamennyien a cibakházi Dalma Dance Klub táncosai, tanáruk Sárai Kitti.

A megnyitó keretében átadásra kerültek a most megjelent Tiszaföldvári Gobelin Kör című színes művészeti album díszpéldányai a kiadás támogatói és az alkotók részére, akik egy-egy díszes emléklapot is kaptak. A támogatóknak a művészeti albumot Veszprémi Nikoletta körvezető, az alkotóknak pedig Rónyai László adta át. A tizedik jubileumi kiállítás alkotóit és vendégeiket a Városi Művelődési Ház egy 100 szeletes csokoládétortával lepte meg, amely a kunszentmártoni Talmácsi Cukrászdában készült. A kiállítás, és a benne látható 182 db csodaszép gobelin augusztus 21-ig tekinthető meg a Városi Művelődési Ház földszinti nagytermében.

Megjelent az első gobelin művészeti album Tiszaföldváron. A X. Tiszaföldvári Gobelin Kiállítás alkalmából mutatták be a közönségnek azt országosan is egyedülálló művészeti albumot, amelyben a helyi Gobelin Kör tagjai és alkotásaik láthatók. A 34 oldalas, színes, nagyméretű album helyi összefogás eredménye, amelyet a Városi Művelődési Ház koordinált. A tiszaföldvári Városi Művelődési Házban most megnyílt X. Gobelin Tárlat egyik fő attrakciója az a látványos kiállítói rész, ahol Erdős Hanna többszörös Európa- és világbajnok mestercukrász, valamint Bohus Lászlóné többszörösen díjazott gobelinkészítő azonos mintájú és témájú, de más technikával készült képei egy helyen tekinthetők meg. Erdős Hanna a képeket cukorból, míg Bohus Lászlóné ugyanezeket gobelinnel alkotta meg, és erősen kell szemlélni a látogatóknak a képeket ahhoz, hogy megállapítható legyen, melyik miből is készült valójában. Erdős Hanna a Cukorgobelin elnevezésű installációval a 2016-os Erfurti Szakácsolimpián aranyérmet szerzett.

Dobróka András
Fotó: Dobróka András

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.