Kapunyitogató Dunafalván

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Október 12-én Dunafalván jártak a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának munkatársai. Az alig több, mint 900 fős település lakosai érdekes programokkal találkozhattak a Kapunyitogató rendezvényen, melynek a Népház adott otthont.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2013-ban indította útjára a közművelődési szolgáltatáshiányos településeken „Kapunyitogató” című programját, melynek célja az, hogy azokon a helyszíneken, ahol a művelődési ház bezárt, és csak úgynevezett „kulcsos” házként működik, néhány napra kinyíljon az épület. Dunafalva gyönyörű környezetben fekszik, a község 1954-ben alakult meg Dunaszekcsőnek a Duna bal oldalán fekvő külső részeiből. A Népház egykor a kikapcsolódás, szórakozás, művelődés aktív színtere volt, a felújított épület napjainkban alkalmanként ad csak programlehetőséget az itt élőknek. Az októberi napsütéses hétvégén a Népház előadóterme megtelt és az előtérben megrendezett kiállításon is élénk beszélgetések közepette idézték fel a múltat az érdeklődők.


A programot Oláh Edit megyei igazgató köszöntője indította útjára, ezt követően egy helyi alkotó, Vályi András olvasott fel verseiből, novelláiból. Az idős művész után talán a község legfiatalabbik tehetsége következett: ifj. Tóth Zoltán Dunafalváról készített kisfilmjét meghatódva és büszkén nézték végig mindannyian.  A 15 éves amatőr fotós, filmes kedvelt témája szülőfaluja – természeti – értékeinek megörökítése.

Kaszur László „Így éltünk mi” című fényképes bemutatója a község életén kísért végig: csodás felvételek voltak láthatóak például lakodalmas menetről, sporteseményekről, Szüreti Bálról, templomépítésről kalákában, színjátszó csoportról, ifjúsági tűzoltóversenyről, népviseletről. Az anyagot az itt élők közösen adták össze, Laci sokat dolgozott azon, hogy minél hitelesebben, színesebben, akár a képeken szereplők történeteivel fűszerezve meséljen a kordokumentumokról. A nézőközönség idősebbjeit sokszor annyira megragadta egy-egy fotó, hogy saját élményeiket sem tudták magukban tartani, így interaktívan telt a közel egyórás vetítés.  A helybeli szereplők után a Hírös Néptánc Tanoda fellépése következett, majd táncházra hívták a résztvevőket.

A programok sora nem ért véget; a Népház emeletén található kiállításon Rétfai Jánosné Teri néni vezette végig a látogatókat. A tárlat a 19–20. századi Dunafalva életébe repít vissza. Az állandó gyűjtemény mellett az eseményre külön is készült egy kiállítás: régi fényképek, dokumentumok kerültek bemutatásra a Népház előterében. Az anyagokat a lakosok bocsátották rendelkezésre; ezeket látva érkeztek is felajánlások a bővítésre.

A Kapunyitogató közösségépítő délután az elnevezéséhez méltó volt. Az élménydús, tartalmas és összefogással teli program megvalósulásához sokat tett a helyi könyvtár munkatársa, Lassányi Erika, aki a közművelődési feladatokat is a szívén viseli. Az esemény nem csupán egy sikeresen megvalósult rendezvény volt, hanem a helyi aktivitás, közösség megerősödésének a kezdete is. Felmerült a helyi értéktár létrehozásának a gondolata is, melyhez a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága örömmel nyújt szakmai segítséget.

Mészáros Judit
Fotó: Mészáros Judit

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.