Kapunyitogató Tiszaugon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Június első hétvégéjén a Kapunyitogató program keretében Tiszaugra látogattak a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának munkatársai.

Tiszaug alig több mint 900 fős település, mely a Tiszakécskei járásban található. A Tisza menti község természeti kincsekben igen gazdag. Vannak a település életében hagyománynak számító események (például: Falukarácsony, Kenu beach, Falunap), ugyanakkor a közösségi élet élénkítésének, erősítésének is létjogosultsága van. A településen nincs közművelődési szakember, a Könyvtár, Információs és Közösségi Hely munkatársa az, aki ezt a feladatot szívvel lélekkel ellátja.

A Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság munkatársai korábban már több ízben ellátogattak Tiszaugra, megismerték a helyi sajátosságokat, elbeszélgettek a település meghatározó személyiségeivel. Ezen tapasztalatok mentén alakult ki a Kapunyitogató programja, amelynek keretében helyet kapott többek között játszóház, pirogravírozás, arcfestés, tiszaugi kvíz és a Nemzeti Művelődési Intézet „kreatív asztala” is. A programra kilátogatók a Hírös Néptánc Tanoda fellépését tekinthették meg, ezt követően pedig a közönség megtáncoltatása sem maradhatott el. Az eseményen a helyiek is bemutatkoztak, az érdeklődők tehetséges mesemondókkal, szavalókkal és ügyes táncosokkal találkozhattak.

A produkciókat követően jó hangulatban folytatódott a délután. Egy helyi támogató a résztvevők nagy örömére fagylalttal kedveskedett a jelenlévőknek. Az este hatig meghirdetett program nem ért véget a tervezett időpontban. A családias légkör tovább marasztalta a felnőtteket, míg a gyerekek fáradhatatlanul próbálták ki a játékokat, a kézműveskedést vagy éppen az arcfestést, melyet a Tiszaugi Nők Egyesülete vállalt magára.

A Kapunyitogató Tiszaug közösségi életében nem az egyetlen rendezvény, a kapott visszajelzések és tapasztalatok kamatoztatásával a megyei igazgatóság munkatársai a helyiekkel együttműködve újabb színes, közösségépítő programot terveznek megvalósítani.

Mészáros Judit

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.