Kézműves képzés Mohácson és Pécsett

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet idén is ország szerte megszervezte Népi kézművesség című képzéssorozatát. A szakmai hátteret a Népművészeti Egyesületek Szövetsége nyújtotta.

Baranya megyében két helyszínen zajlottak a 3 napos képzések: 2018. május 28-a és 30-a között Mohácson, illetve június 4-e és 6-a között Pécsett. A megyében a Kézművesek Baranyai Egyesületének tagjai vállalták az oktatást. A két helyszínen összesen 26 érdeklődő vett részt a képzésben. Mindhárom napon különböző technikákat sajátíthattak el. Így megismerkedhettek a kender alapanyagú szövéssel, fűzhettek gyöngyöt és kipróbálhatták a nemezelést.

A jó hangulatú program során egyaránt bátran dolgoztak mindkét nem képviselői a sokak számára ismeretlen anyagokkal. A türelmes oktatás és a többszöri próbálkozás segítette a hallgatókat, hogy azok is megtanulják a technikákat, akik esetleg az elején nehezebben sajátították el a feladatokat.

A képzés célja, hogy a kézműves tevékenységeket begyakorolva, a résztvevők majd eredményesen alkalmazzák tudásukat munkájuk során is. Így akár gyerekfoglalkozásokat, vagy családi programokat is tudjanak tartani saját településükön, munkahelyükön. Ez igen hasznos tudás lehet a nyári napközis táborok és falunapok idején.

Ha pedig valaki további kedvet érez a hagyományos kézműves alkotáshoz, az oktatók közvetítésével, megtalálhatja azokat a lehetőségeket, ahol bővítheti frissen szerzett tudását.

Nemes Krisztina
Fotó: Váradi Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.