Kiállításmegnyitón jártunk

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2017 májusa óta szervezi a Pest Megyei Kormányhivatal a megye járásainak művészeti tárlatát. 2018. május 24-én a Ráckevei és Szigetszentmiklósi járás tárlatának megnyitóján járt az NMI Művelődési Intézet Pest Megyei irodája, a pesti Vármegyeházán. A kiállításon beszédet mondott Tarnai Richárd volt kormánymegbízott, valamint a két járási hivatal vezetője dr. Bekk Mária és Huszár Péter Bence.

2017-ben azzal a céllal indult útjának a kiállítássorozat, hogy a megye 18 járásának kortárs művészei, népművészei bemutatkozhassanak egymásnak, a hivatal dolgozóinak, látogatóinak kilépve a megszokott klasszikus kiállítótérből. A kiállításnak a kormánymegbízotti tárgyaló ad helyet, ahol a hivatal dolgozóin kívül számos delegáció is megfordul. Jelen tárlaton 35 kiállító közel 250 képzőművészeti alkotása csodálható meg május 24-től három hétig a Pest Megyei Kormányhivatal vármegyeházi épületében. Elkezdődött egy egyeztető folyamat arról, hogy a Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája és a Pest Megyei Kormányhivatal közösen a megye amatőr művészeit egy támogató, segítő, együttműködő folyamat keretében segítse még hatékonyabban.

A kiállított alkotások mindegyike önmagában véve értékes, rengeteg stílust, számtalan technikát ölel fel. Nemcsak képekben, a plasztikákban, a szobrokban, de például a zenében is él a kultúra összetartó ereje. A csodálatos utcaképek, tájképek, sokat mondó portrék, színes csendéletek, kisplasztikák, faliszőnyegek, fafaragások és a verkli jól megférnek egymással a teremben. Sokszínű tárlat, de mégis összhangban van minden.

Elbűvölő látvány volt figyelni a művészeket, ahogy egymásra ismernek, ahogy szóba elegyednek, elmerülnek egymás világában, de azért – rejtve vagy nem rejtve – a saját képükhöz érvén nagy büszkeséggel kihúzták magukat, s várták a kérdéseket.

A Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai oly nagy gondossággal és szeretettel töltötték meg a termet, hogy mindenki megfeledkezett róla, hogy mégiscsak egy hivatalban van. A sorozat soron következő tárlatára egy hónap múlva kerül majd sor, ahol a Ceglédi és a Nagykátai járás fog bemutatkozni.

Fotók: Pest Megyei Kormányhivatal

    

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.