Kincskeresők

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Kisfalud kincsei címmel 2018. szeptember 22-én második alkalommal került megrendezésre a helyi értékek napja Kisfalud községben.

A Rábaközben található alig hétszáz fős kis falu lakói büszkék múltjukra, hagyományaikra.  A Kisfaludi Érték-Mentők Klubja és a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodájának szervezésében már második alkalommal valósult meg a település szellemi, tárgyi helyi értékeit népszerűsítő közösségi program.

A helyi közösségi kezdeményezésre létrejövő Kisfaludi Érték-Mentők Klubja – a faluban csak kémeknek hívják őket – számára fontos az értékfeltárás során összegyűjtött község értékeinek bemutatása.

Az értéknap első felében a résztvevők múltidéző projektoros fotókiállítást láthattak, mely a falu 20. században készült fotóiból került összegyűjtésre. A településen ma is dolgozó kézművesek – szatyor- és ciroksöprű-készítő – mutatták be munkáikat.  A gyermekek népi játszóházban vehettek részt, ahol a szalmafonással ismerkedhettek meg.

A nap második felében a fórumon résztvevők arról beszélgettek, hogy a közösségi alapon történő értékfeltárás, a helyi értékek, hogyan tudnak hozzájárulni a település kulturális alapú gazdasági fejlődéséhez. Nagy hangsúlyt kapott a község gasztronómiai értékeinek bemutatása, oly módon, hogy nagyanyáik receptjei alapján elkészített ételeket kóstolhattak a jelenlévők – aszólék levesek, prósza, agglegény sütemény – mindenki nagy megelégedésére. A Kisfaludi Érték-Mentők Klubja által erre az alkalomra megjelentetett Kisfalud kincsei – Települési értékek gyűjteménye I. című kiadványt  Árvai Eszter értékőr mutatta be.

A helyi értékek mentén három éve működő Kisfaludi Érték-Mentők Klub célja a kezdetek óta változatlan: felhívni a figyelmet a közös kincs, Kisfalud hagyományainak, közösségi teljesítményeinek és fellelhető értékeinek fontosságára és védelmére.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.