Kistelepülések erőforrásainak feltérképezése – támogatott képzés indult Salgótarjánban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Közművelődési Akkreditációs Bizottság (KAB) által engedélyezett szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával valósulnak meg országos szinten. Salgótarjánban július 17-én, szerdán indult el a „Kistelepülések erőforrásai és rejtett értékei a közösségfejlesztésben” 40 órás közművelődési szakmai továbbképzés a megyei igazgatóság Munkásotthon téri nagytermében.

A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a települések erőforrásainak feltérképezésére, ismerjék meg a település erőforrásainak feltárásához szükséges technikákat.

Az első képzési napon a résztvevők megismerkedtek a közösségfejlesztés elméleti alapjaival, módszereivel, melyek közül többet ki is próbáltak a nap során. Készítettek SWOT-analízist és tankatalógust. Erőforrástérképen több szempontból gyűjtötték össze személyes erősségeiket, szakmai kompetenciáikat. A második képzési napon az önkéntességről volt szó, többek között a településeken hasznosítható erőforrásokról beszélgettek. A délután konstruktív csoportmunkában és plenáris megbeszélésekkel folytatódott, a hallgatók a nap végére sem veszítették el a lelkesedésüket.

A hallgatók 17 településről vannak jelen az öt héten át tartó képzésben. A témakörben való elmélyülésen túl a szakmai hálózat megerősítése is célja a képzésnek, valamint a 32/2017. (XII. 12.) EMMI rendeletben előírt képzési és beiskolázási tervnek megfelelő szakember továbbképzés teljesíthető a KAB-os képzéseken való részvétellel.

Máté Lászlóné, Pospisil Patrik

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.