Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés indult Egerben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2019. augusztus 1-jén a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében Heves megyében is elindult a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember érettségire épülő OKJ-s képzés, melynek célja, hogy az 1997. CXL. törvénynek megfelelő végzettséget biztosítson a közösségi színtéren dolgozó szakemberek számára.

Az első alkalommal Csathóné Sebők Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság vezetője nyitotta meg a képzést, amit a résztvevők játékos megismerkedése követett egy Heves megye térkép segítségével. Ezen minden hallgatónak be kellett jelölnie, hogy melyik településen fogja a közművelődési feladatokat ellátni. A megismerkedés után az igazgató asszony bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézet portfólióját, melynek segítségével a résztvevők nemcsak országos, hanem megyei szinten is megismerhették az intézmény tevékenységét.

Kun Zsófia módszertani referens bemutatta a képzés célját, ismertette a felnőttképzési szerződést, majd a fontosabb képzési időpontok megbeszélése következett. Az ismertetés után az Idő menedzsment témájában Hacsavecz Éva módszertani referens a résztvevőknek egy kisfilmet vetített le a halogatásról, majd a megfelelő időbeosztást és annak módszereit vitatták meg közösen. Ezt követte a szívességbank elkészítése, mely során a résztvevők 4 csoportra osztva írták le, hogy mit tanulnának szívesen, és hogy mit tudnának tanítani a többieknek.

Az utolsó feladat egy Kahoot játék volt, amelyben a hungarikumokra vonatkozóan kellett válaszolni különböző kérdésekre. Az első nap végén a szófelhő készítésének technikáját ismerték meg a résztvevők, ahhoz kapcsolódóan, hogy mit is várnak el a képzéstől. A képzés következő napjának időpontja 2019. augusztus 8-a, amikor a digitális kompetencia fejlesztése fog előtérbe kerülni.

A csoportról elmondható, hogy nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel várja, hogy új szakmai tapasztalatokkal gazdagodjon a képzés során. Az első képzési nap jó hangulatban telt, a csoportban a nap végére megfogalmazódott az a gondolat, hogy ők „A kiválasztottak”.

Borosi Florentina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.