Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés Szekszárdon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” középfokú OKJ-s képzést indított júliusban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott képzésen 26 fő szerezhet ingyenesen középfokú közművelődési szakképesítést.

A képzés három modulból épül fel, az elsőn a helyi társadalom- és kultúraismeret témakörben sajátíthatnak el ismereteket, a másodikon a kulturális rendezvények szervezése, a harmadikon pedig a kulturális szervezetek és intézmények működése, közművelődési tevékenysége lesz a téma. A képzés várhatóan 2020 áprilisában egy komplex szakmai vizsgával zárul.

A képzésből jelenleg négy alkalom zajlott le. Az első képzési napon, július 16-án a résztvevők Kuti Imréné megyei igazgató és az igazgatóság munkatársai segítségével megismerkedhettek a Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a megyei igazgatóság tevékenységével, ezenkívül csapatépítő tréningre került sor, mely során különböző közösségépítő, játékos feladatok által jobban megismerhették egymást. A második alkalomra július 23-án került sor. A résztvevők Edelmayer Zsolt a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársa segítségével fejleszthették digitális kompetenciáikat. A szövegszerkesztés, táblázatkezelés, képszerkesztés mellett remek ötleteket kaphattak plakátok, szórólapok, képmontázsok készítése terén is.

A harmadik képzési alkalmon, július 30-án Kuti Imréné megyei igazgató volt az oktató. A téma a kulturális értékek és hagyományok volt. Szó esett az érték fogalmáról, a nemzeti kultúráról, a magyar népi hagyományokról, a szellemi örökségekről, a nemzeti értékpiramis felépítéséről, a hungarikumokról, az értékfeltárás folyamatáról, az értéktárak működéséről. A gyakorlati részben a résztvevőknek a saját településük egy értékének a települési értéktárba történő felterjesztéshez szükséges javaslattételi lapját kellett kitölteniük.

A negyedik képzési napon, augusztus 8-án Szalai Tünde volt az oktató Balatonboglárról, aki jelenleg az ottani „Helyiérték” Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesületében tevékenykedik, valamint több helyi fesztivál (Jazz és a Bor Fesztiválja, MÉTA Fesztivál) szervezésében vesz részt. A nap témája a közművelődés, közösségi művelődés, közösségfejlesztés alapfogalmai, történeti előzményei és szemlélete volt.

Az első alkalmak után elmondható, hogy egyre jobban megismerik egymást a résztvevők, kezdenek kiváló csapattá kovácsolódni.

Dorn Ernő

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.