Közösségépítő folyamatok indultak el Bojton

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Második alkalommal találkoztunk a település lakóival július 5-én, a Tájház udvarán. Korábban azzal a kéréssel kereste meg irodánkat Bereginé Szegedi Hajnalka polgármester asszony, hogy segítsünk a kulturális igények felmérésében, esetlegesen közösségek létrehozásában.

Munkánkat egy kérdőív összeállításával kezdtük, melyben a lakosság véleményére voltunk kíváncsiak. Helyi önkéntesek segítségével a feldolgozott kérdőívek eredményét május 31-én mutattuk be a lakosságnak, majd megbeszéltük a lehetséges folytatást a közösségi élet fellendítésére. A témákat közösen egyeztettük és csoportokat alakítottunk az alapján, hogy ki melyik témában tud tenni valamit a közösségekért.

Felvetődött egy néptánccsoport, színjátszó kör létrehozása, a település gazdasági helyzetének javítása érdekében pedig egy vásártér kialakítása. A következő találkozón, ahol már többen voltunk, mint az első alkalomkor, megbeszéltük, hogy a csoportok milyen eredményeket értek el az adott témákban. A polgármester asszony elmondása szerint megtörténtek az első lépések a vásártér kialakítására.

A színjátszó kör is alakulóban van, már ki is választották az első darabjukat. A korábban igényként jelentkező néptánccsoport viszont már több próbán is túl van. 10 fővel alakult meg az első közösség Bojton. Irodánk felkért egy néptánc oktatót, aki mostantól folyamatosan mentorálja a közösséget. A találkozó alatt közös összefogással faszénen készültek a kürtős kalácsok, amiből mindenkinek jutott. A délután stílszerűen táncházzal zárult.

Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.