Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében ‒ Helyi értékek Szőcön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében programon belül szeptembertől folyamatosan megvalósításra kerülnek a települési értéknapok, melynek harmadik alkalma valósult meg 2018. november 24-én az „Otthonról Haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt kereteiben Szőcön.

A kétalkalmas közösségi beszélgetések során felvázolt programtervek mentén települési értékünnepek kerülnek megrendezésre, melyeknek célja, hogy felhívja a helyi értékekre a figyelmet.

Németh Balázs polgármester megnyitójában köszönetet mondott a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának és a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezetnek, hogy a közösségi beszélgetések során felhívták a figyelmüket a helyi értékeikre és azok fontosságára.

A program fejlesztése és eredménye, hogy elkészült a Szőc értékeit bemutató ÉrtékPiramis társasjáték Szőcre adaptált változata a gyerekek segítségével, amely a hungarikumok és a Veszprém megyei értékek mellett bemutatja saját településük kincseit is. A fiatalok bevonásában és aktivizálásában Illés Olga családsegítő szakember nyújtott segítséget.

Az érdeklődők megtekinthették a gyerekek rajzaiból és fotóiból összeállított kiállítást, ami szintén a helyi értékeket mutatta be.

 

Bemutatkoztak a helyi kézművesek és mesteremberek is, így Gálné Cigány Ildikó foltvarró, Vincze István méztermelő, Dallos Balázs kádár, Kabai Zoltán füstöltáru-készítő, Szabó Szabolcs borász és Gőgh Róbert botanikus, nemezelő, az őshonos gyümölcsök szakértője.

Az egykoron élt helyi költő, Preininger Kálmán verseiből a szőci ifjúság lelkes tagjai olvastak fel a jelenlévőknek.

A délutánt helyi finomságok kóstolója (méz, bor, füstölt áru) zárta.

   

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.