Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében – Helyi értéktúra Ukkon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében című tevékenységen belül szeptembertől megvalósításra kerülnek a települési értéknapok harmadik alkalmai az „Otthonról haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt keretein belül.

A kétalkalmas közösségi beszélgetések során felvázolt programtervek mentén települési értékünnepek kerülnek megrendezésre, melyeknek célja, hogy felhívja a helyi értékekre a figyelmet.

Ukkon a község 750 éves évfordulóján találtak alkalmat rá alkalmat 2018. szeptember 22-én, hogy értéktúra keretein belül, értékállomásokra felfűzve mutassák be a helyi értékeket az érdeklődők számára.

Megismerkedhettek pl. a Gyömörey-kastély történetével, Farkas István plébános életével, de készültek tablók az ukki rendezvényeket megörökítő fotókból, volt kóstoló a helyi szociális szövetkezet és a méhészet termékeiből is.

Színes, élményekben gazdag, közösségi programot valósított meg a település, amely a lakosság nagy érdeklődése mellett zajlott le, sokan voltak kíváncsiak a helyi értékekre.

Az esemény külön érdeme, hogy az egyes helyszíneknek az értékgazdái voltak, akik röviden bemutatták az adott értéket a hallgatóságnak. Több értéknél megjelentek a családtagok, a leszármazottak is, akik saját élményeikkel színesítették az elhangzottakat.

A projekt másik eredménye, hogy Ukkon 2018 augusztusában megalakították a Települési Értéktár Bizottságot.

Mihalcsik Márta

      

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.