Közösségi értékgyűjtés Bélapátfalván

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Heves megye északkeleti részén fekvő települései (pl. Szilvásvárad, Mikófalva, Bélapátfalva stb.) elhelyezkedésük miatt is hűen őrzik értékeiket és hagyományaikat. Az elsők között hozták létre a hungarikumokról szóló törvény hatására a települési értéktáraikat és kezdték el a rendszerezett értékgyűjtést.

A járás központja Bélapátfalva, ahol 2013-ban alakult meg az értéktár. A település és környezete kiemelkedő természeti és történelmi értékekkel bír, az ott folyó értéktári szakmai munka így már elkezdődött. Ezt a munkát erősítette a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” EFOP-3.1.3-16-2017-000148 projekt Közművelődési mentorok tanfolyama, amelyben az Eszterházy Károly Egyetem BA szakos hallgatói, többek között, ezen a településen végeztek gyakorlati értékfeltárást.

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága által 2019. július 5-én, Bélapátfalván megvalósuló Járási Értéktár Közösségi Napon, a szakmai előadások mellett az egyetemisták munkájának eredménye is bemutatására kerül. Az értékfeltáró munka járási szintű mentorálása, fejlesztése hatékony módszernek bizonyult a településeken. A járási napokon a Művelődési Intézet módszertani bemutatóján és a helytörténeti előadásokon túl, jó példák közzétételére is sor kerül.

A közösségi értékgyűjtés műhelynap célja a járásban található településeken egymás értéktári munkájának megismerése, fejlődésének szakmai segítése. Nagyon fontos a járásban található 8 település önkormányzati és civil szervezeti vezetőinek, és a magánembereknek is az értéktári munka. Elengedhetetlen a helyi társadalom és gazdaságfejlesztő szerepéről való tájékoztatás, valamint a járásból résztvevő érdeklődők érzékenyítése és elköteleződésük kialakítása a helyi értékek iránt.

A bemutatott jó példa (Abasár) motiváló hatással bír a helyi képviselőkre, a térség településein az értékfeltáró munkához kapcsolódó közösségeket generálhat, valamint elősegíti a megyei hálózat kialakulását, megerősödését. Az érdeklődők az előadások után egy-egy kötetlen beszélgetés során találkoznak és tapasztalatot cserélnek egymással. A program zárásaként a KulTurDia Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság vezetője Mezőné Kovács Edit falusétán mutatja be a település értékeit.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.