Lakossági kérdőíves felmérés Bojt településen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A bojti önkormányzat részéről, Bereginé Szegedi Hajnalka polgármester asszonytól érkezett a felkérés az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája munkatársai felé egy közös munkára, amelyben konkrét célkitűzésként fogalmazódott meg a település közösségi életének javítása.

A községben megfigyelhető egy negatív irányú elmozdulás, miszerint az elmúlt években rendkívül alacsony a részvétel a lakosság számára szervezett rendezvényeken. Csökkenő tendenciát mutat a civil szervezetek munkájába történő aktív bekapcsolódás is. Néhány találkozást követően el is készült egy településfeltáró kérdőív, amely a helyiek kulturális igényeit, közösségi életét hivatott felmérni. A kutatásban a falubeli önkéntesek voltak segítségünkre, akik személyesen keresték fel a lakosság tagjait. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók jelentős százaléka nem vesz részt aktívan a közösségi életben.

Az alábbi ábra mutatja, hogy az ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeken a lakosság 47%-ára számíthatunk, 32% pedig jó eséllyel megjelenik egy hasonló programon. A településen élők számára az eredményeket május 31-én egy lakossági fórum keretében tesszük közzé, továbbá ekkor tervezzük meg a folytatás lehetőségeit a helyiekkel együttműködve.

Üvegesné Laczikó Hajnalka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.