Látóút a Nemzeti Színházban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A 2019. január 27-én a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös szervezésében megvalósuló IV. Pajtaszínházi Szemlén a Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának közfoglalkoztatott munkatársai pajtaszínházi látóút keretében több előadást is megtekintettek.

A Pajtaszínház programot 2015-ben indították mintaprogramként a falusi színjátszó mozgalmak újraélesztésének céljából, mely már az első évben is a vártnál eredményesebben zárult és növekvő sikerrel folytatódott a következő esztendőkben is. Idén Magyarország 19 megyéjének 1-1 színjátszó csoportja lépett fel, több műfajban.

A Békés megyei iroda közfoglalkoztatott munkatársai 2019. január 27-i előadások közül hármat tekintettek meg.

Az első előadás a Zala megyei Teskándról érkező TASZACS – Teskándi Amatőr Színjátszók Alkalmi Csapata előadásában „Lopótök, avagy a Mari nem olyan” című pajzán, népi komédia Kéri Ferenc tollából (Ecsedi Erzsébet átdolgozásában). A mű egy tipikus falusi közösség lakói „majdnem lebukásának” komédiája, amely jellem- és helyzetkomikumokban bővelkedik, de persze végül mindenki rátalál a párjára.

Ezt követően a Kaszás Attila teremben nézték meg a SEBAJ – Baji Amatőr Pajtaszínház – „Tanárnő kérem!” című darabját, amely Karinthy Frigyes „Tanár úr, kérem!” karcolatfüzérének átdolgozásából készült. A jelenetek felölelték a klasszikus műből a gyermekkor legmaradandóbb pillanatait (a csínyek, a szerelmek, a felelések és feleselések izgalma), de emellett megjelent az örök kérdés is: a fiúk vagy a lányok a jobbak?

Végezetül a Kardoskúti Főnix Amatőr Színjátszó Társulat két rövid bohózatát láthatták. Nóti Károly Az antennabetyár és a Madame Sabin elrablása című műveket. Az antennabetyár a férfi és női leleményről szól, amivel mindkét nem a saját akaratát szeretné érvényesíteni. Az ebből a helyzetből fakadó küzdelemben pillanatról pillanatra változik az, hogy éppen kinek mi áll érdekében. A Madame Sabin elrablásában szintén a furfang kapta a főszerepet, ezúttal egy hölgy oldaláról, hogy megszerezhesse álmai férfiját. A cél elérése érdekében egy másik férfit „használ”, aki azonban nős, így a bonyodalmak azonnal megkezdődnek, amikor beállít az igazi feleség. Az előadás az egykori színvonalas kabarék szintjét és stílusát hozta, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.

A műsort követően a színjátszó társulat átvette az eseményen való részvételért járó emléklapot, majd meglepte Tokár Jánost, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referensét, a csapat közösségfejlesztő mentorát (aki a rendezvényt ebben a teremben konferálta), valamint Fehér Tímea színművésznőt, a szakmai mentorukat, akiknek egy-egy települési csoportképpel hálálták meg munkájukat.

A Békés megyei iroda szakmai asszisztensei

A rendezvényen a megyei iroda munkatársai sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak, emellett láthatták az amatőr színházi csoportok kiteljesedését, munkájuk csúcspontját, valamint egy-egy ilyen színjátszó csoport közösségfejlesztő és összetartó erejét az aprófalvakban.

Dankó László

Kapcsolódó cikk:
A közfoglalkoztatottak belső képzése Miskolcon

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.