Látóúton jártak a Hungarikum műhely résztvevői

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projekt által 12 alkalmas Hungarikum műhely – értékfeltáró ismeretterjesztő sorozat indult el 2018 májusában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon.

A műhelyfoglalkozás résztvevői a nyolcadik alkalommal a közösséget befogadó Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóival együtt meglátogatták az UNESCO Világörökség közeli helyszínét, Tokaj-Hegyalját. Felkeresték a bodrogkeresztúri Borecet Műveket és a tokaji Ászok Borházat.

Az Acetánia Ecetmúzeumot a Bor és Gyümölcstermesztők Egyesülete alapította azzal a céllal, hogy a hazai bor és gyümölcsecet múlt században megszakadt hagyományának értékeit visszahozza a jelenbe, bemutatva ezt az ősi mesterséget, annak eredetét, tudományos és kulturális hátterét, és nem utolsósorban termékeinek színes palettáját.

A múzeum a bodrogkeresztúri Borecet Művek pincéjében kapott helyet. Egyedi atmoszférája mellett nem csupán gasztronómiai műveltségünk szélesítéséhez járul hozzá, hanem maradandó ízélményt is nyújt a Tokaj-hegyaljai települések látogatói számára, teljesebb képet adva a táj öröksége iránt érdeklődőknek.

A múzeumban a múlt találkozik a jelennel, átívelve a borecet hagyományának évszázadait. Az érdeklődők számára a legújabb technika segít betekintést nyújtani a borecet gazdag történetébe, előállításának izgalmas módszereibe. Közben bemutatja az ecetalapanyagok sokszínűségét, alkalmazási lehetőségeinek gazdagságát, ezen felül a látogatók még meg is ízlelhetik a sokféle különleges gyümölcs és borecet felejthetetlen élményt nyújtó aromáját.

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék, mint kultúrtáj 2002-ben került be az UNESCO Világörökségi jegyzékébe. Kulturális örökség kategóriában a történelmi borvidék egyedi megtestesítője a tradicionális bortermelés fennmaradásának. A világon egyedülálló, ezeréves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely a mai napig változatlan formában maradt fenn. A terület megőrizte évezredes egységét.

Tokaj-Hegyalján leginkább családi gazdaságokban hagyományos eljárással kerül feldolgozásra a szőlő. Itt kizárólag fehér szőlőből készítenek borokat. Az Ászok Borházban tartott szakmai tájékoztatón a résztvevők megoszthatták egymással a tapasztalataikat. A látóút legfontosabb tanulsága az volt, hogy mennyi titkot rejt a kultúrtáj még azok számára is, akik itt élnek a közelében.

Bogoly Erzsébet  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.