„Legyen kedves az Úr előtt ez ajándék…”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Tótvázsonyi Katolikus Templom 200 éves évfordulójára a Tótvázsonyi Hímző Műhely adományaként 24 darabból álló templomi garnitúra került átadásra 2018. szeptember 16-án, melyet a hímző műhely 24 tagja készített másfél éven keresztül.

A Hímző Műhely 2014-ben alakult meg a Nemzeti Művelődési Intézet „Újra öltünk és örökítünk” projektjének keretében, a csoport azóta is sikeresen működik Szuperné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész vezetésével. A műhely folyamatos szakmai kapcsolatban van az Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájával.

Tagjai bebizonyították, hogy rövid idő alatt is lehet szép eredményeket elérni, hiszen alkotásaik folyamatosan bemutatásra kerülnek a budapesti A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) kiállításain és egyéb országos hímzés kiállításokon. A garnitúra ünnepélyes átadására a katolikus templom 200 éves évfordulóján, ünnepi szentmise keretében került sor, melyet Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált.

A terítők, alátétek Balaton-felvidéki mintával készültek, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban található halottas lepedők mintáját fogalmazták újra ezeken a darabokon. A gyönyörű alkotások elkészítéséhez 20 m lepedővásznat, 10.500 m hímzőfonalat, 6.400 m horgolócérnát használtak fel, és 3.500 munkaóra alatt készítették el a szorgos kezű lányok, asszonyok.

Ebben a térségben már hat templomban látható hasonló, Balaton-felvidéki mintakinccsel készült garnitúra, melyeket szintén a helyi hímző körök adományoztak a templomok számára.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.