Lokális társadalomfejlesztés – Közösségi kert, kertközösség Kapuváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központnak és a város vezetésének az együttműködése során fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a pszichiátriai és fogyatékossággal élő személyek ellátásáról gondoskodó intézmény udvarán és a Művelődési Ház mellett közösségi kertek kerüljenek kialakításra.

A közösségi kertek létrehozásával az ellátottak, családjaik és a város lakossága részére egyéni és közösségi szemléletet formáló, közös gondolkodást és a közösségek alakulását elősegítő színterek alakulnak. A közösségépítő és társadalomfejlesztő program egyedisége és aktualitása leginkább abban áll, hogy egy új megközelítése lenne az ép és a sérült emberek együttműködésének. Előtérbe kerül az érzékenyítés is, mely a mai ifjúság számára nyújtana esélyt a sérült emberekkel történő kapcsolatok kialakításának és segítségének.

A közösségi kertek kialakításának előkészületei a partnerek között 2019 január közepétől folynak. Jelenleg a magas ágyások elkészítése, valamint a gyógy- és fűszernövénykert talajmunkálatai zajlanak. A 2019. március 13-án megvalósult programon Tóthné Boda Éva módszertani referens köszöntötte a résztvevőket, majd felkérte Nagykutasi Viktor kertészt, szaktanácsadót a Kert megtervezése, növényfajok kiválasztása, talajismeret című előadásának megtartására és a műhelyfoglalkozás levezetésére.

Az előadó hangsúlyozta, hogy egy kert kialakításánál mennyire fontos a kert adottságainak a figyelembevételével a tervezés, a termőtalaj működésének ismerete, a talajszerkezet és összetétel, a beültetni kívánt növények ismerete, valamint a természetes módszerekkel való növényvédelem. Az előadás utáni műhelyfoglalkozáson a résztvevőkkel közösen gondolkodva elkezdődött a közösségi kertek tervezésének folyamata és a következő lépések időbeni ütemezése.

A megbeszélt munkafolyamatok végzését segíti az április közepére tervezett újabb előadás és műhelyfoglalkozás a magas ágyások, a növénynevelés,  a tápanyag utánpótlás,  a komposztálás és a mulcsozás témakörben.

Tóthné Boda Éva
Fotó: Rollné Börzsei Hajnalka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.