Ma is élő 100 éves hagyomány – a gyékényfonás továbbörökítése Bősárkány településen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága együttműködve Bősárkány Nagyközség Önkormányzatával, a település múltjában gyökerező ipartörténeti jelentőségű sás kézműipari feldolgozásának visszatanítását valósítja meg a 2019. május 9-én elindult projektjével, támogatva ezzel nemcsak a helyi közösségépítést, de a hazai kulturális gazdaságfejlesztést is.

A szakmai képzés során a generációk közötti tudásátadás révén, a gyékényfonás továbbörökítésén túl, a gyékény kézműipari feldolgozásának folyamatával, valamint az értékesítés lehetőségeivel és módjával ismerkednek meg a résztvevők.

Bősárkány településen a gyékényfonás mesterségét Kollár Jenőné, Elvira néni gyékényfonó oktatja. A résztvevők májustól júliusig a gyékényfeldolgozás néprajzi hagyományait, a gyékény tárgykészítés szakmai és gyakorlati ismereteit 9 héten keresztül sajátíthatják el.

Augusztus hónap végén nemcsak a gyékényaratás folyamatát ismerhetik meg a résztvevők, de a feldolgozás további részleteit is, megtanulják majd, hogyan kell szárítani és tárolni a gyékényt. A helyi önkormányzat és a Határtalan Hanság Egyesület tagjaival közösen összegyűjtött gyékény a következő időszak fonott tárgyainak alapanyaga lesz.

A program szeptember hónapban az elkészült gyékénytárgyak bemutatójával és fotókiállítással zárul.

Tóthné Boda Éva
Fotó: Tóthné Boda Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.