Mátyás király és a tök a Nemzeti Színházban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018 szeptemberében Heves megyében, Vámosgyörk településen a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében egy újabb amatőr színjátszó csoport jött létre a IV. Pajtaszínházi Szemlén.

A 2019. január 25-i nagysikerű településbemutatót követően alig felocsúdva, 2019. január 27-én a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében 14:00 órai kezdettel léphetett fel a Vámosgyörki Virgoncok amatőr színjátszó kör. A csoport és a kísérőinek nagy része még Budapesten sem járt, főleg nem a Nemzeti Színházban. Így már az utazás is nagy izgalommal töltötte el a csapatot.

Megérkezve Budapestre, a parkolótól a Nemzeti Színház bejáratáig hosszú út vezetett, mindent meg kellett nézni és méterenként csoportképet készíteni, hiszen ez egy hatalmas élmény volt számukra. A színházi öltözőt elfoglalva, aki tehette még beült néhány másik előadást is megnézni. A kezdés előtt egy órával már göndörödtek és fonódtak a Mátyás király korát megidéző „hajkoronák”, majd viseletüket felöltve lelkesen indultak el az amatőr színjátszók a Kaszás Attila teremhez.

A Vámosgyörki Virgoncok csoportját – a családtagokon kívül – elkísérte és segítette Gedei Zoltán, a település polgármestere, Dr. Balázs László jegyző, Hám László alpolgármester és felesége Hám Eszter. Haraszti Mária A tök és a csikó mesejátékának bemutatása nagy sikert aratott, a közönség vastapssal jutalmazta előadást. A IV. Pajtaszínház Szemle záró rendezvényén a kaposvári Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a következő pár mondattal méltatták a Vámosgyörki színjátszókör tagjait:

„Jó volt látni, hogy a különböző korosztályok együtt dolgoztak, a gyermekek szerepvállalása üdítő színt vitt a darabba. A történetet kellően átitatta a humor, mely a színpadon is életre kelt. A klasszikus mesei elemek a karakterekben, és a szituációkban egyaránt megjelentek, így a történet mondanivalója minden nézőhöz elért. Gratulálunk és csak így tovább Vámosgyörk.”
 

A csoport szeretné folytatni a négy hónapos intenzív folyamatot. Újabb tagok is jelentkeztek a színjátszó körbe, és már Heves megyében több település is megkereste őket, hogy újra és újra bemutassák színdarabjukat.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.