Megalakult Jász-Nagykun-Szolnok megye első komatál közössége Jászteleken

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programja az elmúlt év végén indult az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. A komatál közösség létrehozásáról szóló felhívásra Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőként Jászteleken alakult komatál közösség.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság ünnepélyes keretek között 2019. október 10-én adta át a település művelődési házában az új közösségnek az általuk választott komatálat, babahordó kendőt és egy terítőt, amit Túróczi Lászlóné Edina, a művelődési ház vezetője vett át. A közösség vállalta, hogy 12 napon keresztül étellel látja el azt a családot, ahová az újszülött érkezett. A kapcsolat természetesen nem szakad meg ezután sem, a későbbiekben is szívesen fogják segíteni a családot, figyelemmel kísérik a kisgyermek fejlődését.

A kezdeményezés elsődleges célja egy régi hagyomány újjáélesztése, mely közösségépítő folyamatot indít el a településeken azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülöttek érkezésére, együtt, közösen tervezzék meg a gyermekágyas édesanyáról és családjáról való gondoskodás folyamatát különböző generációk együttműködésével. Mindemellett megvalósul a Komatál Programban részt vevő népi kézművesek felkarolása, alkotásaik népszerűsítése is.

Rónyai László
Fotó: Salló Dorottya

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.