Megmutatják magukat: fogyatékkal élő fiatalokkal indult útjára a Mozgó film, mozgó klub szakkör

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. március 27-én 16.00 órai kezdettel került sor a Vas megyei Mozgó film, mozgó klub szakkör első foglalkozására. A program megvalósítása az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” című projekt keretében történik.

A márciusi délutánon lelkes és várakozó csapat fogadta Bognár Alexandra foglalkozásvezetőt. A két órában megtartott szakkör résztvevői mindannyian fogyatékkal élő fiatalok, a Napsugár Egyesület tagjai.

Az alkotás, a közös munka nem ismeretlen számukra, hiszen két művészeti csoportjuk is van. Az egyikben színjátszással és színpadi munkával foglalkoznak, a másikban pedig a zenéé a főszerep: alternatív zenepedagógiai módszerekkel fejlesztik a fiatalokat.

A két csoport tagjai alkotják a Mozgó film, mozgó klub szakkör résztvevőit. Az alkalom első órájában a foglalkozásvezető arra kérte a fiatalokat, hogy meséljenek kicsit magukról, mutassák meg, mivel szoktak és szeretnek foglalkozni. Többen részt vettek már speciális amatőr kisfilmek forgatásán, így nagyon örülnek a lehetőségnek, hogy újra kipróbálhatják magukat, akár a kamera túloldalán is. Van olyan, aki még szégyenlősebb, de a lehetőségnek mindannyian nagyon örülnek.

A foglalkozásvezető egy csapatépítő játékkal zárta az alkalom első felét, majd a szülőkkel beszélgetett, és nyújtott bővebb tájékoztatást a projektről, és válaszolt a felmerülő kérdésekre. Egy fogyatékkal élő csoport esetében mindig nagyon fontos a szülők jelenléte és támogatása, hiszen ők alkotják a fiatalok hátországát, segítik őket az értékteremtő folyamatok során. A szülők mindannyian pozitívan állnak a projekthez, gyermekeik fejlesztése szívügyük, a Napsugár Egyesület hitvallásába pontosan beleillik a Mozgó film, mozgó klub program.

A foglalkozás végén a résztvevők jó hangulatban értékelték a szakkör nyitóalkalmát, és várják az áprilisi találkozást.

Bognár Alexandra 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.