Megújult könyvtárral várják a falu apraját-nagyját Árpádhalmon –pillanatképek az átadásról

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

Árpádhalmon egy NKA-s pályázatnak és az önkormányzati támogatásnak köszönhetően felújították a könyvtárat, amely most már teljesen más, új arculattal fogadja az érdeklődőket. Színes, fiatalos, csalogató. Aki benyit az ajtón, szívesen lép be oda, és könnyen megfeledkezik az idő múlásáról.

Április 3-án hivatalosan is átadták a közösség számára a megújult könyvtárat és az ahhoz tartozó klubszobát, amelyet az ott lévő iskolások úgy vettek birtokba, mintha otthon lennének. Mert pontosan így is van. Otthon érzik magukat.

A megnyitóra a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatóságának munkatársai is hivatalosak voltak és a környező települések polgármesterei, könyvtárosai és a „Cselekvő közösségek” program munkatársa is.

A nyílászárók cseréje még hátra van ugyan, de egyet sem bánkódnak a település vezetői. Tudják, hogy hamarosan ezt a problémát is meg fogják oldani pályázati forrásból.

A megnyitón Farkas Sándor, országgyűlési képviselő és Szarka Attila polgármester is szólt a szép számú közönséghez. A képviselő úr beszédében a település közösségében rejlő összetartó erőt emelte ki. A polgármester úr pedig a közösségfejlesztő folyamatok jelentőségére világított rá, utalva ezzel – többek között – a 2016-os közösségi tervezésre is, amely a Nemzeti Művelődési Intézet pilot projektje volt, és amelynek köszönhetően a településnek van egy közösségi kemencéje.

 

A könyvtár új színekben pompázik, és ezzel egyidejűleg nyugdíjas éveibe lépett Vinczéné Nagy Rozália is, aki korábban a művelődési házat és a könyvtárat igazgatta. Rózsi mama – ahogy a helyiek hívják – olyan központi figura volt az 500 fős település életében, akihez a gyerekek mindig bizalommal fordulhattak, ha tanácsra volt szükségük. Most Magyar Zita veszi át a helyét, aki jó ötleteivel, kreativitásával, közösségi szemléletű gondolkodásával folytatja a megkezdett folyamatokat.

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatóságának munkatársai pedig ehhez kívánnak további sikereket, élményeket és nyertes pályázatokat Árpádhalomnak. Annak a falunak, ahol a település vezetői nyitottak és tudnak, mernek akarnak közösségben gondolkodni.

 

 

Magné Szaitz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.