Mentorprogram Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A mentorprogram keretében 9 fő ismerhette meg a Hajdú-Bihar megyei igazgatóság munkáját, jó gyakorlatait 2019. május 23-án és 24-én. A Művelődési Intézet új munkatársai komplex szemléletformáló és módszertant gazdagító tanulmányút keretében szerezhettek további ismereteket, amelyeket megyei módszertani munkájukban is jól tudnak hasznosítani.

A program első napján Angyal László megyei igazgató mutatta be az igazgatóság működésének alapjait, a tevékenységét meghatározó szemléleti tényezőket. Ismertette az alkalmazott módszereket és azok hasznosságát a kitűzött célok eléréséhez vezető úton.  A közös ebédet követően jó gyakorlatokat mutatott be Hermann Attila módszertani referens az amatőr báb- és színjátszás területéről. Katona Mária szakmai vezető a szakmafejlesztési lehetőségekről tartott előadást, míg Szabó László módszertani referens bemutatta az igazgatóság több mint öt éve, Gáborjánban zajló, közösségépítő munkáját.
A csoport kora délután érkezett Gáborjánba, ahol Mező Gyula polgármester és a Kapunyitogató program eredményeként létrejött citera együttes és hagyományőrző közösség várta. A Mi változott Gáborjánban? című programelem a település lakóinak szemszögéből mutatta be a folyamatot. A résztvevők megtekintették a kulturális gazdaságfejlesztés eredményeit és meghallgatták a citerások műsorát.  Innen Mezőpeterdre indult a csoport, ahol Magyari Gabriella mutatta be a kistelepülés közösségi életét, egy IKSZT működésének jó gyakorlatain keresztül. A vacsora Mezőpeterden, a szálláshelyen volt, utána a résztvevők az igazgatóság által készített módszertani filmet tekintették meg Nyírmártonfalva első falukönyvéről. A vetítést több mint egy órás szakmai beszélgetés követte. Másnap Bojton folytatódott a program. A csoportot Angyal László megyei igazgató tájékoztatta az igazgatóság és a település együttműködéséről, korábbi közös projektjeiről, és azok célrendszeréről. Majd Bereginé Szegedi Hajnalka polgármester és Szabó László módszertani referens mutatta be a közösségi tervezéssel elért eredményeket. A programot a helyi értékek hasznosításának jó gyakorlata zárta a tájházban, de a kollégák a vidám hangulatú helyi Parasztolimpia három erőpróbáján is részt vettek. A tapasztaltakat egy 13+1 kérdésből álló kvíz segítségével erősítette meg a szervező igazgatóság.

A hagyományos ételekből álló ebéd után a résztvevők közösen értékelték a mentorprogramot. A szakmai beszélgetés és az elégedettségi kérdőívek eredménye igazolta a program hatékonyságát és hasznosságát.

Angyal László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.