Mesterségem címere – házszámtáblák agyagból

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül 2019. október 31-én útjára indította az Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása című projektet Baranyajenőn.

A tematika összeállításakor az egyszerű technikával, kevés eszközzel, hagyományos mintákkal készült használati tárgyak megalkotása volt a cél. Erre jó módszernek a lapedény technika bizonyult, hiszen a résztvevők többsége ismeri a hagyományos háztartásban használt műveleteket: a gyúrást, a nyújtást és a szabást.

Ezzel a módszerrel készült el mindenkinek a 2020. november 3-ai alkalmon a saját házszámtáblája, először meggyúrták az agyagot, majd kinyújtották az agyaglapokat, ezt követően a munkafüzetben előre megtervezett sablonokból kiszabták papírból a mintát. Agyagcsíkokkal megerősítették a széleket, hogy ne vetemedjenek és a festék, illetve a máz ne folyjon ki belőle. A minta felhelyezése után fehér engóbot kapott a felület és kicsi szikkadás után a papírséma is lekerült. A teljes száradás után jön majd az égetés és kíváncsian várjuk a kemencékben kiégetett, egyedi, saját készítésű házszámtáblákat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.