Metszéspontban a helyi értékgyűjtés és kulturális vidékfejlesztés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon — EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projekt keretében megvalósuló Metszéspont műhelymunka keretében három alkalommal a helyi értékgyűjtés módszertanával, a kulturális vidékfejlesztés települési jó példáival ismerkedtek meg projektben résztvevő közművelődési szakemberek.

 2019.július 23-án Vanyarcra látogattunk el, ahol a település polgármester asszonya, Hrncsjár Mihályné köszöntötte a műhelymunkán résztvevőket. A szakmai munka során az értékgyűjtés módszertanával, a helyi értéktár kialakításának folyamatával ismerkedtek meg a szakemberek Pásztor Ildikó közművelődési szakember segítségével. Ahhoz kaptak segítséget a résztvevők, hogy hogyan tudnak hozzálátni saját településükön a közösségi értékfelméréshez. A csoportos interjúk, kérdőívezés, egyéni beszélgetések, közösségi beszélgetések során hogyan lehet a település teljes lakosságát megszólítani, majd milyen módon mutassuk be az összegyűjtött értékeket. A műhelymunka folytatásaként megismerkedtünk a vanyarci közösségi színtérben folyó szakmai munkával, majd a településen folyó aktív értékfeltáró munkát a helyi értéktár bizottság elnöke, Nedeliczki Teréz mutatta be. Ezt követően egy települési séta során megnéztük az Ősmaradvány és kőzetkiállítást, ellátogattunk a Tájházba ahol megcsodáltuk a Viselettörténeti Babamúzeumot is. Augusztusban Tiszanánán az Ifjúsági Értékőr Csoport tevékenységével ismerkedtünk meg. Dr. Tóth József polgármester úr bemutatta a települést, majd a 2015-ben alakult ifjúsági közösség munkáját Lázár Tünde közművelődési szakember mutatta be jó példaként arra, hogy a települési érték gyűjtésébe hogyan lehet bevonni a fiatalokat. Hiszen fontos, hogy a fiatalabb generáció is megismerje a helyi értékeket, és olyan értékek is megőrzésre kerüljenek a településen, amiket ők tartanak fontosnak. Az ifjú értékőrök már közel 100 kérdőívet dolgoztak fel a településen, és több helyi értéket terjesztettek fel a helyi Értéktár Bizottság felé. Az értékgyűjtés mellett arra is lehetőséget nyújt a csoport, hogy hasonló érdeklődési körrel rendelkező közösség tagjai lehessenek. Megismertük a „Cselekvő Értékek – Szorgalmasan mint a méhek!” projektet,  melyben a helyi méhész hagyományokat, mint helyi értéket dolgozták fel a fiatalok.

A nap zárásaként kisvasúttal megnéztük a település látnivalóit, kilátogattunk Dinnyéshátra, ahol a Tiszával, mint természeti értékkel ismerkedtünk meg.

Szeptemberben Drégelypalánkra látogattunk el a megyei szakemberekkel. Ez alkalommal a műhelymunka témája a kulturális vidékfejlesztés volt. A helyszínen ismerkedtünk a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft tevékenységével, a közművelődés és a turizmus kapcsolódásának jó példájával. Betekintést nyertünk abba, hogy egy 1600 fős kistelepülés hogyan tudja kiaknázni a helyi kulturális, turisztikai lehetőségeket, hogyan járul hozzá a helyi gazdaság fejlődéséhez. Dombai Gábor polgármester úr és Pásztor Ildikó ügyvezető mutatta be a 2015-ben létrejött Kft munkáját, hogyan és miért dönt egy kistelepülés a közművelődési intézmény átalakítása mellett, hogyan tudja a turisztikai attrakciókat összekapcsolni a közművelődési tevékenységgel. Megismerkedtünk az évente közel 4000 fő látogatót fogadó Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ tevékenységével. Megnéztük a központban berendezett tájszobát, a pajtát valamint a Szondi kultuszhoz kapcsolódó kiállításokat is Lukács Ákos tárlatvezető segítségével. A szakmai napot fegyver-, és viselet bemutató zárta.

Szigeti Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.