„Mozaik” amatőr művészeti csoportvezetők műhelye Somogyban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

2018. május végén az NMI Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodájának közreműködésével 10 fővel megalakult a „Mozaik” amatőr művészeti csoportvezetők műhelye. Az amatőr színjátszó és hagyományőrző csoportok vezetőinek képzési programját a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 projekt támogatja, a helyszínt pedig az Együd Árpád Kulturális Központ biztosítja.

Az elmúlt négy hónapban a műhely tagjai maguk is közösséggé alakultak. Somogy megye 8 településéről érkeznek amatőr művészeti csoportvezetők havonta egy alkalommal a foglalkozásokra. Egymást segítő, támogató, ötletgazdag és aktív tevékenységekkel színesített csoportmunka erősíti a rendhagyó képzésben résztvevőket, akik már az első alkalommal tanúbizonyságot tettek elkötelezettségükről, csoportjuk fejlődése iránti felelősségükről.

A csoportkohézió megerősítésében bizalomépítő, önismereti gyakorlatok nyújtottak segítséget. A műhelyfoglalkozások alkalmával elsőként egymás megismerése, a résztvevők által vezetett csoportok feltérképezése volt a cél. A közös nyelv kialakításához fontos volt, hogy a művészeti műhely résztvevői ismerjék meg a többiek közösségeit, azok erősségeit és gyengeségeit. A gyakorlatok alatt a különböző amatőr művészeti csoportokból jött tagok, vezetők új technikákat sajátítottak el, ezáltal betekintést kaphattak saját csoportjaik adottságaiba is. Ezután lehetett elindítani a szükséges folyamatokat, iránymutatást adva a csoportnak a gyengeségeik fejlesztéséhez.

A foglalkozások alatt a résztvevők megismerkedtek az amatőr előadó-művészeti közösségekben résztvevő alkotók szerepköreivel, feladataival. Konfliktuskezelési módszerek gyakorlásával a projekt első harmadára megerősödött a csoportvezetők vezetői technikája, mellyel elősegíthetik közösségeikben az együttdolgozás fejlődését. Saját tapasztalataik megosztásával, elemzésével egy csoportdinamikai, csoportfejlődési stratégiát sajátítottak el. A szituációs és helyzetgyakorlatok pedig a csoportok mindennapi életében fölmerülő problémák, konfliktusok kezeléséhez, megoldásához nyújtottak jól hasznosítható segítséget.

A közös művészeti élményfeltöltődés is tovább mélyítette a szakmai és már-már baráti kapcsolatokat. Tóth Géza színész, rendező meghívására augusztusban Balatonföldvárra látogattak a csoport tagjai, ahol a Kultkikötő egyik somogyi–kaposvári vonatkozású rendhagyó színházi előadását tekintették meg. Az egyszemélyes darab írója és előadója a kaposvári Csiky Gergely Színház kellékese, Kiss István volt. A darab címe: Kisspista csütörtököt mond, szerdán. Felemelő, elgondolkodtató, sírva kacagós előadás részesei voltak a Mozaik tagjai. Az „amatőr színész” műkedvelő előadása mélyen emberi, ugyanakkor professzionális színházi világa katartikus élménnyel gazdagította a nézőket. Szeptembertől újabb technikák, módszerek elsajátításával folytatódik a műhelyfoglalkozás-sorozat.

Berlik Mari
Fotó: Simon Edina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.