Népfőiskolai műhely a Homokhátság Szívében – Látóút Mórahalmon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2019. augusztus 22-én hetedik alkalommal találkoztak a „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretein belül megvalósuló népfőiskolai műhelysorozat résztvevői Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban.

A műhelysorozat legutóbbi alkalma egy látóút volt. A mórahalmi látogatás során Kovács Tanács Istvánné, kulturális szakember, a Kapocs Népfőiskola szakmai vezetője kalauzolta a műhely résztvevőit. A látóút két részből állt: először előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, majd egy települési sétán vettek részt.

Az előadások során a résztvevők betekintést nyertek a mórahalmi Kapocs Népfőiskola kialakulásának történetébe, jelenlegi tevékenységébe, majd a népfőiskola vezetője a jövőbeli terveket is felvázolta. A jelenlévők a Kapocs Népfőiskola egyik határon túli, horgosi partnerszervezetének értékgyűjtő és értékmegőrző tevékenysége mellett megismerkedhettek a mórahalmi értéktár kincseivel is. Az abban szereplő tételek a helyi értéktár bizottság aktív, innovatív munkájának eredményeként váltak az értéktár részévé. Az ismertető előadás közben a résztvevők a mórahalmiak egyik büszkeségét, a mórahalmi rózsarétest is megkóstolhatták.

Az előadásokat követően elsőként a város kulturális és művészeti központját, az Aranyszöm Rendezvényházat tekinthették meg a látóút résztvevői, majd a Cacao klub névre keresztelt helyi ifjúsági központba látogattak, amelyben a rendezvényterem, a közösségi konyha és a játék szoba mellet még számos lehetőség szolgálja az ifjúság hasznos időtöltését. A látóút záróakkordjaként a csoport ellátogatott a Nagyszéksósi Bivalyrezervátumba, ami szintén a mórahalmi települési értéktár része. A csoport valamennyi tagját elvarázsolta a hely hangulata és természeti szépsége.

Csibor Márton

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.