Népi kézműves képzés Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nkft. a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve indította el országosan a Népi Kézműves Képzést az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő kulturális közfoglalkoztatottak részére.

A képzés célja, a népi kézművesség alapjainak elsajátítása, valamint lehetőség arra, hogy a résztvevők betekintsenek az alkotó népi kézművesség világába.

Heves megyében többek között a bőrművesség, a csuhé- és szalmafonás, a fazekasság, a naptári ünnepek szokásai és a szövés rejtelmeibe kaptak betekintést a foglalkozásokon résztvevők. Négy napon keresztül – minden nap más és más technikákat megismertetve – zajlottak a kurzusok.

Két turnus indult Egerben a Bartakovics Béla Közösségi Házban, egy Gyöngyösön a Gyöngyösi Kulturális és Művészeti Központban, és egy Heves városában a Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotóházában.

A képzés oktatói népi iparművészek, a Csillagvirág Népművészeti Egyesület tagjai voltak. A bőrművességet, azon belül a négyes fonást és a ványolás technikáját Horváth Tibor és Horváth Tiborné népi iparművészek, a szövést Pataki Miklósné a Népművészet Mestere, a Csillagvirág Népművészeti Egyesület művészeti vezetője valamint Vidiné Kis Anikó, Vermes Lajosné, Kiss Lajosné, és Erdélyi Istvánné népi iparművészek, a szalma és csuhé fonatokat Balogh Gyuláné, a fazekasságot Lassú Imre Népi iparművész tanították.

A foglalkozások jó hangulatban teltek, mindenki felfedezte az alkotás örömét, egyszerű alapanyagokból, az alapismeretek elsajátítása után remek, maradandó darabokat lehetett alkotni.

A projekt során a jelenlévőkben megfogalmazódott, hogy igény van a folytatásra, mert a megszerzett technikai tudást a közvetlen környezetükben és közösségeikben is a későbbiek során hasznosítani tudják.

Hacsavecz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.