Népi kézműves képzés Somogyban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

2017. november 27-én Somogy megyében is megkezdődtek a kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves képzései. A 28 órás program az NMI Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai együttműködésének keretében valósulhatott meg.

Három városban, Kaposváron, Marcaliban és Fonyódon összesen négy csoportban ismerkedhettek meg a közösségi munkások több kézműves tevékenységgel: textilhímzéssel, gyöngyfűzéssel, textilszövéssel és bőrművességgel.

A technikai kivitelezés mellett történelmi adatokat, hagyományokat, tájegységekre vonatkozó sajátosságokat is megosztottak a hallgatósággal a Tolna megyéből érkezett oktatók. A hímzés sióagárdi mintáit Sáfrány Mária, a sárközi gyöngyfűzést Decsi Kiss Mária, a „gatyamadzag” szövést Komjáthy Tamásné, míg egy csinos bőrtáska elkészítését Könyvné Szabó Éva népi iparművésztől leshették el a képzés résztvevői.

Somogy megyében összesen 34 fő vett részt ezen a képzésen, melynek legfőbb célja a népi kézműves foglalkozások iránti érzékenyítés, valamint a különböző szakmák iránti érdeklődés felkeltése volt.

A képzés első napja az ismerkedésről szólt: új emberek, új technikák, kitekintés az átlagos munkás hétköznapokból. Majd következett a ráhangolódás, egymás segítése a sokszor nem is olyan egyszerű munkafolyamatok során. Valakinek ez, valakinek az ment jobban, a lényeg, mindenki sikerélménnyel és saját kézműves termékkel távozott.

A képzés utolsó napján mindenki nagy megelégedéssel tekintett végig az elkészült műveken: hímzés, gyöngykarkötő, szőtt öv, bőrtáska és rengeteg élmény.

Orsósné Sütő Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.