Online folytatódnak a képzések Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatás révén indította el 2020 decemberében a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretében a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember OKJ II-es képzést, melyben Komárom-Esztergom megyéből 23 fő vesz részt.

A képzésben részt vevők mindössze 8 alkalommal vettek részt jelenléti oktatásban. Ez a tanulási forma a járványügyi intézkedések következtében jelenleg szünetel, azonban a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága március 22-től sikeresen átállt az online térben történő oktatására.

A megye közművelődési szakemberei az első modulzáróra való felkészülés során találkoztak Dr. Juhász Erikával, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatójával, Pető Lillával, a Nemzeti Művelődési Intézet hálózati központvezetőjével, valamint Hornyák-Pálmai Évával, a Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság igazgatójával és Edelmayer Zsolttal, a Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság módszertani referensével.

A közművelődési szakemberek az online térben történő első alkalommal a kulturális szervezetek működési formáiról, március utolsó hetében pedig a felnőttoktatás alapjairól és az önkéntességről, valamint az önkéntesek kulturális intézményben végezhető feladatairól tanultak. Ezzel együtt számos olyan segédanyaghoz juthattak hozzá, amely segítheti munkájukat, hogy készek legyenek az önkéntes segítők fogadására.

Ugyan az online találkozás megnehezíti a tanulást és az oktatást egyaránt, a képzésben részt vevők ezt az akadályt is jól vették. Az oktatási napokon délelőtt meghallgatják az adott oktatót, majd önálló feladatmegoldást követően a délutáni gyakorlaton csoportokra bontva dolgoznak együtt a Teams felületen. A digitális oktatásra nem csak a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretében decemberben elindult képzési csoportja állt át. Hasonlóképpen, ugyanakkora sikerrel tanul online az augusztusban indult, középfokú OKJ képzésben részt vevő csoport is.

Somogyi Zsuzsanna, Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.