Regionális értékek Kémesen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az elmúlt év sikerén felbuzdulva, idén ismét NMI udvar nyílt 2019. augusztus 23–25-én a IV. Bőköz Fesztiválon Kémesen, a Váczi házban. A pályázati lehetőségeknek köszönhetően a háromnapos esemény mindhárom napja más-más tematikával működött.

Pénteken, az első napon a Dél-Dunántúli Pajtaszínházi Találkozó megszervezésére került sor. Somogy megyéből a Hedrehelyi Mókulók, Tolna megyéből a Pálfai Hagyományőrző Néptánc Egyesület és Baranyából az Almamelléki Színjátszó Kör mutatta be előadását. Az udvarban lévő pajta adta az autentikus helyszínt a szereplésekhez. Azonban szerencsére akkora érdeklődés volt, hogy a közönség nem fért a pajtába, így maga a pajta bejárata lett a színpad, és az udvar pedig a nézőtér. A lemenő nap fényében, igazán hangulatos volt a találkozó. Az előadások előtt, már pénteken napközben megnyíltak a kiállítások az épületben található három szobában. Az első szobában Tolna megye adott ízelítőt megyei értékeiből, a tolnaikumokból. A második szobában Baranya megyét a komlói Díszítőművészeti Műhely gyönyörű hímzéseiből álló anyag képviselte. A harmadik szobában Somogy megyéből a SEFAG Zrt. erdőgazgálkodási kiállítását és karádi hímzéseket láthattak az érdeklődők. A kiállítások mindhárom napon látogathatóak voltak.

Szombaton került sor a Dél-Dunántúli Regionális Érték Napjára. Délelőtt a három megyéből települések mutatkoztak be, és különböző kézműves foglalkozásokkal vonták be az érdeklődőket. Az alábbi településekre juthattak el képzeletben az érdeklődők: Kajdacs, Karád, Komló, Pellérd, Túrony. Lehetőség adódott hímezni, szőni, íjászkodni, gyógynövényekkel ismerkedni és legfőképpen beszélgetni. A hasonló érdeklődés hamar összehozta a látogatókat és kiállítókat. Egy-egy asztalnál kellemes társaságok alakultak ki.

Délután kettőkor kezdődtek a színpadi produkciók. A három megyéből érkező amatőr csoportok színes műsorukkal a nyári forróság ellenére is a színpadhoz csalták a nézőket. Elsőként Bánkutiné Mihalcsik Márta a projekt koordinátora köszöntötte a vendégeket. Ezután a Violinok Szigetvári Hegedű Együttes kezdte a műsort. Őket a Limba Nostru, autentikus roma zenét játszó zenekar követte. Zselickisfaludról érkezett a Horváth család, ahol a szülők és három gyermekük egyaránt mesterei a néptáncnak és a népzenének. Tolna megyéből a „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület, sárközi menyasszony öltöztetéssel bűvölte el a közönséget. Ezután a Zselic Táncegyüttes Kamara Csoportja ropta a táncot. Majd a nagy múltú Hosszúhetényi Daloskör énekelt. Ismét néptánc következett, a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánc Csoport műsorával. Közben a Kajdacsi Dalárda is bemutatkozott. A megyei bemutatókat a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánc Csoport erdélyi táncokkal zárta. Ezután egy különleges produkciót láthattak az érdeklődők. A régió keleti szomszédjából, Bács-Kiskun megyéből, Kecskemétről érkezett a Kurázsi Táncműhely. Akik mivel nagy létszámú csoportjukkal nem fértek a színpadra, így a pajta előtti füvön táncoltak. A kényszerből lett helyszínen, fantasztikus látványú előadás született. A pajta előtt letelepedett zenekar, és a táncosok olyan hangulatot teremtettek, amely időutazásra hívta a nézőket. Az egész produkció olyan élményt nyújtott, mintha mindannyian egy igazi falusi mulatságon lettek volna a huszadik század legelején. Méltó zárása volt az értékünnepnek.

Vasárnapra a helyi értékfeltárás újszerű módjára nyílt lehetőség. Kincses Karikázó címmel, biciklitúrára jöhettek a családok. Egy térkép és egy furfangos feladatlap segítségével kellett eljutni a négy település (Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi) kulturális és természeti értékeihez. A sík ormánsági vidéken könnyű volt teljesíteni a 15 km-es távot. A fiatalabb generáció egy szabaduló pajta játékot próbálhatott ki, amely a népszerű szabaduló szobák mintájára, trükkös feladatokkal egy-egy ormánsági tájszóhoz és eszközhöz vezetett. Végül, aki sikeresen megoldotta a feladatok sorát, kinyithatta a pajtát jelképesen zárva tartó lakatot. A több pályázati forrásnak köszönhetően, három megye együttműködésében igazán gazdag program született.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.